Micsináljak? Ezért jó kötögetni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos te is érzed néha, hogy nem kéne folyton a gépet vagy a telefont nyomkodni, hanem jó lenne valami mást is csinálni. De mit? Ehhez adunk ötleteket ebben a sorozatban.

Körbejárta a netet, amikor a brit olimpiai aranyérmes mű- és toronyugró Tom Daley a verseny szünetében a közönség soraiban kötögetett.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Daley-t persze megkérdezték, miért kötöget. A srác erre azt válaszolta, hogy eleinte az edzője javasolta neki, mert izgága volt. Tehát, hogy (vigyázat, szóvicc jön!) lekösse magát. Majd rájött, hogy mennyire jót tesz a mentális egészségének, és ezzel a sportteljesítményének is. Tom azóta már saját céget is alapított, és árulja a kötött holmikat.

Sokaknak a kötögetésről egy idős néni jut eszébe, ahogy ül egy fotelben, gombolyag az ölében, és tűkkel matat. Ez a sztereotípia megdőlni látszik, mert egyre több fiatal jön rá, mennyire jó a kézimunka, azon belül is például a kötögetés. És arra is, hogy egyáltalán nem csak csajoknak való.

Amikor elkezdtem kötni, a legjobban érthető Youtube-oktatóvideót egy srác csinálta, aki a két alapot, a sima kötést és a fordított szemet butabiztosan magyarázta el. Sokszor. A videó angol nyelvű, de szavak nélkül is lehet érteni, itt tudjátok őket megnézni:

És akkor lássuk az előnyöket. Első körben a praktikusakat:

  • Könnyen megfizethető – én anyukám tűit használom. De ha megveszed őket, akkor sem horrorisztikus az áruk. 2-3000 forintért, vagy akár ennél kevesebbért is lehet már jó minőségűt kapni. A tűk különböző méretűek, de ha beszerzel 2-3 különböző méretű párt, akkor már szinte bármit meg tudsz kötni. A tűk méretezése több dologtól függ. Egyrészt a hossza, hogy hány szem fér rá a tűre. Vagyis ha például pulcsit szeretnél kötni, ahhoz hosszabb tű kell, de egy hajpánthoz elég a rövidebb. Vannak sima tűk, meg körkötőtűk – utóbbiak például sapkákhoz jók (de anélkül is lehet sapkát készíteni, két sima kötőtűvel). Amit még feltüntetnek a csomagoláson, az a vastagsága: hány milliméter átmérőjű. Ezek azon kívül, hogy mit szeretnénk kötni, a fonal kiválasztásához fontosak. Attól függően, hogy erős, vékony, vastag vagy laza kötést akarunk-e. Hogy milyen kötőtű a legjobb egy adott cucchoz, azt az útmutatóban feltüntetik. A fonalakra pedig már rá van írva, hogy hányas tű a legjobb hozzá.
Így néz ki a körkötőtű (Forrás: Youtube)
Így néz ki a körkötőtű (Forrás: Youtube)
  • Bárhol tudod csinálni – tényleg. Nem kell hozzá más, mint két tű és fonal, ami bármilyen táskában könnyen elfér.
  • Nagyon sok ingyenes útmutató van – akár videó, akár szöveg formájában a neten.

És akkor ami talán még ezeknél is fontosabb, az egészségügyi előnyök:

  • Csökkenti a stresszt és szorongást – ugyanis amíg tanulod, gyakorlod, maximálisan  leköti a figyelmedet. De később is, amikor már olyan jól megy, hogy oda sem kell nézned, a flow-élmény megmarad.
  • Fejleszti a kognitív funkciókat – a kognitív képességek azok, amik segítik a mindennapjainkat, lehetővé teszik a normális működésünket. Ilyen az érzékelés (látás, hallás, szaglás, tapintás, stb), az észlelés, figyelem, emlékezés, fantázia. A kötés edzi a memóriát, a tapintást és az észlelést is. Kutatások bizonyították, hogy segíti megelőzni a demencia (vagyis az elbutulás, értelmi hanyatlás) és még az Alzheimer-kór kialakulását is azzal, hogy dolgoztatja az agysejteket.
  • Meditációnak is elmegy – vannak, akik azt mondják, hogy legalább annyira hasznos, mint a légzőgyakorlatok vagy a mantrázás, és segít nekik meditatív állapotba kerülni.
  • Segít a traumafeldolgozásban – a kutatók szerint a kötés ismétlődő mivolta megengedi, hogy egyszerre elvonja a figyelmünk egy részét, de másrészről meg is hagyjon valamennyit. Így el tudunk mélyülni gondolatokban, akár nehéz történéseken és érzéseken anélkül, hogy teljesen ellepnének, megfojtanának minket. Ez pedig fontos, mert szembe kell néznünk a nehézségekkel ahhoz, hogy meg tudjuk érteni, fel tudjuk dolgozni és el tudjuk engedni őket.
  • Erősíti a kreativitást – ennek ugyanaz az oka, mint a traumafeldolgozásnál. És a flow-élmény, az elmerülés valamiben. Az ismétlődő mozdulatok egyszerre kötnek le, de hagynak teret annak is, hogy szabadjára eresszük a képzeletünket. (Guardian/ happiness.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?