Legmélyebb hódolatunk!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az évszámot nem tudjuk, a lényeg, hogy az emberiség már eltűnt. Értelmes hódok vették át a helyüket, és most neked kell őket vezetni, hogy új civilizációt építsenek. Ez a Timberborn című játék sztorija, amely már több mint két éve játszható, de még nincsen kész.

A Timberborn városépítő stratégia. A hódok remekül megfelelnek arra, hogy egy kis evolúciós lökés után az ember helyére lépjenek, hiszen már most is arról híresek, hogy építkeznek. Főleg gátakat emelnek, de miért ne csinálnának házakat, gyárakat és erőműveket?

Ahogy egy csomó hasonló játékban, itt sem tudod egyenként irányítani az alattvalóidat. Kijelölheted a házikók, vízpumpák, répakertek helyét, aztán amikor arra járnak, majd megépítik és munkába állnak. A legfontosabb teendőd a vízkormányzás lesz. A térképen kezdetben vidáman csörgedezik a folyó, de időnként beköszönt a szárazság, és nem jön több víz. Ha nem tervezel előrelátóan, az ültetvényeid elpusztulnak, beköszönt az éhínség, és akár szomjan is halhatnak a kis polgáraid.

Ez a tervezés főleg gátépítést jelent. Meg kell fognod annyi vizet, amennyivel kihúzod az aszályt. Mivel a vízhiányok egyre hosszabbak lesznek, egész vízlépcsőt kell építened zsilipekkel, hogy a farmoknak és a vízműveknek mindig legyen elég.

Jó, ha tudod, hogy hasonló gondokkal néz szembe a magyar mezőgazdaság is. A tavalyi évben például rengeteg eső esett, de nem igazán tudjuk hova tenni, így a Dunán és a Tiszán kifolyik az országból. Tavalyelőtt viszont kegyetlen aszály volt, és porzott a föld mindenütt. A valóságban persze nem elég néhány gát, hanem át kellene gondolni az egész országos vízgazdálkodást, sőt a földművelést is. De erről majd máskor írunk.

A gátépítéssel el lehet pepecselni sokáig, de amikor elkészül a tengernyi vizet felfogó víztározód, sajnos elfogy a kihívás. Igaz, ekkor belefoghatsz nagyszabású építkezésekbe. Felhúzhatsz felhőkarcolókat, megadhatsz a hódjaidnak minden jót a szórakozástól a juharszirupos süteményig.

Ha nagyon ráérsz, felépítheted egész Hódmezővásárhelyt!

De a halálos veszély elmúlik, és ekkor kissé unalmassá válik a Timberborn. A szárazságon kívül más fenyegetés nincs, nem kell készülnöd a borzok támadására. A fejlesztők próbálkoznak azzal, hogy mérgezett szennyvíz is ömlik néha a folyókból, ám a megfelelő zsiliprendszerrel ez is végérvényesen kezelhető. Viszont a munka még folyik, a játéknak pedig stabil közönsége van: több mint egymillió példányt adtak el belőle. Ha van kedved hódparancsnoknak állni, és húsz euród a játékra, jó néhány napra való szórakozást várhatsz tőle.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!