Micsináljak? Kollázsolás

Papír, újság, fotók, alufólia, virág – tulajdonképpen bármi használható kollázsolásra, hiszen az egész lényege az, hogy az ember szabadjára ereszthesse a fantáziáját. A kollázsolás a francia coller szóból ered, ami azt jelenti, ragasztani.

Pszichológusok úgy tartják, hogy a kollázsolás nagyon jó az érzelmeink nem szavakban való kifejezéséhez, és ezzel megéléséhez, elengedéséhez. Önismeretnek is kiváló, mert akár olyasmi is kijöhet belőlünk, amit a társadalmi elvárások miatt esetleg elnyomunk. De szórakozásnak, időtöltésnek is tök jó, ajándéknak meg pláne.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Adunk is pár tippet, mielőtt belefognátok:

  1. Válassz egy stílust – a kollázs lényege, hogy több darabból áll. Ezek lehetnek többféle anyagból, mint például papír, gyufa, magvak, virág, stb. Vagy csak egyből, mint fotók. Az egész tényleg rád van bízva.
  2. Válassz egy megfelelő alapot neki – általában papírra vagy kartonlapra szoktak kollázsolni, de akár textilre is. A lényeg, hogy ha például nehezebb anyagokból dolgozol, érdemes kartont használni, mert egy sima papírt vagy textilt lehúzhat a súlyuk.
  3. Gyűjtögess – ha erdőben, parkban sétálsz, és találsz gesztenyét, falevelet, kavicsot, ágat, bármit, vagy esetleg kidobnál egy újságot, de meglátsz benne valami jópofa képet vagy betűtípust, ami inspirál, tedd el egy dobozba őket. Hátha később még jól jöhet.

És akkor nézzünk egy példát papírból készült kollázshoz:

  1. Szedd össze előre az összes felhasználandó hozzávalót – papírok, újságok, fotók, ragasztó, cellux, olló. Fontos, hogy amikor dolgozol, észben tartsd, hogy az újságpapírokban a nyomdafesték maszatol, szétkenődhet a kollázson.
  2. Válassz témát – lehet, hogy van egy központi elem, ami köré ragasztasz, de az is lehet, hogy össze-vissza fogod pakolni a képeket. Bárhogy is legyen, egy központi témája biztosan lesz az alkotásodnak.
  3. Vágd ki a formákat, betűket, képeket – jó, ha előre megvan minden olyan formában, amilyenben használni szeretnéd. Ehhez kivághatsz, de akár téphetsz is.
  4. Tipp: használj hozzá kiemelkedő anyagokat – mint például textil, kavics, fólia, cérna, tollpihe, bármi, ami egy kicsit 3D-s és kiugrik a képből.
  5. Rakd össze a kollázst, mielőtt felragasztanád az elemeket – így látni fogod az összképet, és még változtathatsz, ha egyes elemeket máshogy vagy máshova pakolnál.
  6. Végül jöhet a ragasztás – ha van újságpapír a darabok között, érdemes lehet kesztyűben dolgozni. Ha ragasztót használsz, akkor is, nehogy szétkend a tintát a teljes alkotásodon.
  7. Hagyd száradni legalább egy napot, mielőtt újra hozzányúlnál, vagy kiakasztanád.

(Kiemelt kép: WikiHow)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.