Miért brekeg a hegyi csirke?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Leginkább azért, mert a hegyi csirke valójában béka. Mi több, a világ egyik legnagyobb békája, nagyjából negyvenszer nagyobb, mint egy átlagos európai béka. A nevét azért kapta, mert az íze a legjobban a csirkére hasonlít, ráadásul a brekegése olyan, mint a kotkodácsolás. A Karib-tenger néhány szigetén őshonos, ahol sokáig a helyiek és a turisták egyik kedvenc csemegéjének számított a borsos-fokhagymás „csirkeláb”. És egyebek mellett ez okozta a faj vesztét is.

kép: Facebook/Mountain Chicken Recovery Programme

A kilencvenes években még az egyik legnagyobb példányszámú békafaj volt, mára mindössze 20-30 példány élhet szabadon. Ennek egyik oka pedig a túlvadászás volt, valamint az, hogy az élőhelye jelentősen lecsökkent. Emellett egy gombabetegség is pusztítja a fajt. A chytrid gomba a kétéltűek bőrét támadja meg, amitől a béka egy hónapon belül elpusztul. 2002-ben jelent meg először ez a betegség, ami másfél év alatt kipusztította a békák 80 százalékát.

Ma több állatkertben is próbálják megmenteni a kihalástól a hegyi csirkét, aminek a kevésbé vicces neve az, hogy óriás ásóbéka. Éppen egy hónappal ezelőtt a London Zoo jelentette be, hogy óriás békababák születtek náluk. A kicsik szépen fejlődnek, kifejlett korukra a hosszuk elérheti a 22 centit, a súlyuk pedig átlagosan egy kiló körül lesz. (theguardian.com, bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?