Miért hever a világ Taylor Swift lábai előtt?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Még csak 34 éves, de ő a leggazdagabb női zenész a világon. 131 állomásos Eras című turnéja 1,4 milliárd dollárral minden idők legnagyobb bevételt hozó koncertkörútja lesz. Rajongók egy csoportja öt hónapig táborozott egy argentin stadion előtt, hogy a legjobb helyeket szerezzék meg a koncerten, a jegyek ugyanis nem helyre szóltak.

Tizenkét Grammy-díjat gyűjtött be, mióta 2006-ban megjelent első albuma. Elneveztek róla Nashville-ben egy oktatási központot, tavaly pedig a New York-i Egyetem díszdoktora lett. Sőt: ha mindez nem lenne elég, még egy tavaly felfedezett ezerlábú is róla kapta a nevét: ez lett a Nannaria swiftae. A neves Time magazin idén az énekesnőt választotta az év emberének. Mi az oka ennek a felfoghatatlan népszerűségnek?

Először is: a zene

Taylor Swift nemcsak fülbemászó dalokat ír, hanem kiváló történetmesélő is. Általában olyan dalokat sorolunk a popzenék közé, amelyek széles közönséghez jutnak el, könnyű táncolni rájuk és egyszerű megjegyezni a szövegeiket. Taylor Swift képes arra, hogy úgy írjon ilyen dalokat, hogy közben őszinte érzelmeket közvetít. Nem fél bevallani, hogy időnként kicsinyes, hogy benne is megjelenik a bosszúvágy vagy a harag, de nem fél felfedni azt sem, hogy mennyire sebezhető.

Countryt éneklő szomszédlányként tűnt fel a nyilvánosság előtt, de ahogy idősödött, majd nővé és üzletasszonnyá érett, újabb és újabb élethelyzetekkel szembesült. Ezeket aztán dalba öntötte, mégpedig úgy, hogy a történetekkel sokan tudnak azonosulni. Néhány dalszöveg hallatán könnyen felkiálthat bárki: nahát, ez velem is pont így történt! Az énekesnő amellett, hogy kreatív dalszerző és kiváló hangja van, képes újra és újra feltalálni magát.

Ráadásul – mivel a magánéletével, illetve az aktuális barátjával tele vannak a pletykalapok – időnként játszik is azzal, hogy ezekre hol homályosan, hol konkrétan utal a dalszövegeiben. A rajongók pedig imádják ezt a játékot, és mindent tudni akarnak a kedvencükről. A Taylor Swift-rajongókra egyébként külön szó is született már: ők a swiftie-k.

A rajongók

Az egyértelmű, hogy az énekesnő körül nagyon jó csapat van. Jó a menedzsmentje, jók a sajtósai is, tehát sokan dolgoznak azon, hogy Swift zenéje minél több emberhez eljusson. Mégsem működne mindez, ha nem tudna kapcsolódni a rajongóihoz. A közösségi oldalain beszélget velük, és megmutatja, milyen ember van a világsztár mögött.

Megközelíthetőnek és szimpatikusnak tűnik, ráadásul – számos popsztárral ellentétben –nem próbál ő lenni a legjobb csaj a világon. Sem a munkássága, sem a személyisége nem arra összpontosít, hogy minden férfinak tetsszen, hanem arról, hogy ő is csak ember, mindenféle érzésekkel. A rajongókkal való kapcsolat sem arról szól tehát, hogy ki mennyire csinos, hanem az érzelmi kapcsolódásról – a te élményed az enyém is. Swift amúgy példaképnek sem utolsó, mert kitartó, és vannak bizonyos értékek, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodik. Például rendszeresen adakozik, valamint az együttérzés és a kedvesség fontosságát hirdeti.

Lemezkiadás

Az énekesnő mindössze 15 éves volt, amikor aláírta a lemezszerződését a Big Machine lemezkiadóval. Ez azt is jelentette, hogy az első hat albumának a jogai a kiadóhoz kerültek, azaz ők döntötték el, mi legyen a dalokkal. Csakhogy amikor ezeket a jogokat eladták valaki olyannak, aki többször is megsértette Swiftet, az énekesnő pedig ezért utálta őt, fogta magát, és úgy döntött, hogy inkább újra felveszi mind a hat albumot. A dalok mögé odaragasztotta, hogy „Taylor verziója”, és arra buzdította a rajongókat, hogy a zenelejátszókon ezeket, és ne a korábbi dalokat hallgassák. Nemcsak azért, mert ilyenkor nála, és nem a kiadónál cseng a kassza, hanem mert szerette volna egyértelművé tenni, hogy amit ő készített, az az övé. Ugye mondanunk sem kell, hogy ez az akció is sikeres volt?

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!