Nátha, influenza vagy covid? Támadnak a vírusok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyre többen mennek orvoshoz, szezonja van a takonnyal, orrdugulással, tüsszögéssel járó betegségeknek. Ezeket okozhatja egy mezei nátha, az influenza vagy esetleg a covid is. Ami mindegyikben közös, hogy vacakul érezheted magad tőlük. És lehetőleg ne menj emberek közé, ha valamelyiknek a tüneteit magadon érzed.

Mi a különbség a nátha, az influenza és a covid közt?

Ha taknyos vagy, de csak hőemelkedésed van, kicsit köhögsz, tüsszögsz és folyik az orrod, nagy valószínűséggel náthás vagy. A Kispolgár megkérdezte Dr. Lipták Judit orvost, aki szerint legalább kétszázféle vírus okozhatja a tüneteidet. Ezekben az a közös, hogy nincs rájuk orvosság. De ne aggódj, egy hét alatt meggyógyulsz. Ha szedsz is rá valamit, akkor hét nap alatt. A náthának legfeljebb a tüneteit lehet enyhíteni, például az orrdugulást megszüntetni. De magát a betegséget ki kell feküdni és kész.

Az influenza ennél jóval súlyosabb betegség. Jellemzően nem jár takonnyal, viszont magas lázzal, végtagfájdalommal, gyengeséggel annál inkább. Súlyos esetben tüdőgyulladás lehet belőle, ez pedig egy gyenge szervezetnek akár végzetes is lehet.

A covid mára már jóval szelídebb, mint a világjárvány ideje alatt, de még mindig kellemetlen tud lenni. Felső légúti tüneteket okoz, jellemző rá a gyengeség, a láz és ritkábban a szaglásvesztés. Erre a betegségre van már könnyen elérhető teszt, ha tehát arra gyanakszol, hogy covidos vagy, érdemes csinálni egyet, hogy ne fertőzd meg a környezeted. És nagyon fontos, hogy ne látogasd meg az idős nagypapát se influenzásan, se covidosan, ugyanis minél gyengébb a szervezete, annál komolyabb bajt lehet okozni neki ezekkel a betegségekkel.

Hogyan kezeljük ezeket a betegségeket?

Mindhárom betegséget vírus okozza. Tehát nem jó ellenük az antibiotikum, amit ugye a baktériumok ellen találtak ki. Csak akkor érdemes ezeknél a betegségeknél antibiotikumot szedni, ha fennáll a felülfertőzés veszélye. Ezt pedig leginkább az orvos tudja eldönteni. Ami a lázcsillapítást illeti, a doktornő szerint türelmesnek kell lenni. 38,5 fokig nem érdemes csillapítani a lázat. Már csak azért sem, mert figyelmetlenségből egészen könnyen túl lehet adagolni a lázcsillapítókat, amik nagyon nem tesznek jót a májnak. Különösen a paracetamol-tartalmú lázcsillapítókra érdemes odafigyelni és sosem szabad többet beszedni belőlük, mint amennyi a dobozra van írva. Ha pedig semmivel sem megy le a láz, a beteg nem eszik, nem iszik, nem pisil, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Mit csinálj, ha egyiket sem akarod elkapni?

Csinálj úgy, mint a világjárvány alatt. Moss kezet gyakran, kerüld a tömeget, tarts távolságot másoktól, szóval azokat az óvintézkedéseket érdemes betartani, amiket elvileg megtanultunk az elmúlt 3 évben. Ha te vagy taknyos, és mindenképp emberek közé kell menned, akkor vegyél fel maszkot. A covid és az influenza ellen lehet kérni védőoltást is.

Sapka, sál

A nagyinak viszont nincs igaza, amikor azt mondja, hogy azért vagy beteg, mert nincs rajtad sapka és nem vagy rendesen felöltözve. Eleve a megfázás szó is csalóka,  önmagában a hidegtől nem lesz beteg senki. A nátha sem a hideg miatt van. Hanem a már említett kétszázfajta vírus miatt. Elég csak visszaemlékezni arra, hogy a koronavírus-világjárvány alatt szinte teljesen eltűnt a nátha. Ez pedig nem azért volt, mert akkor az emberek jobban felöltöztek a hidegben. Hanem azért, mert mindenki otthon maradt, és így nem tudtak köztük terjedni a náthavírusok.

 

 

 

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!