Miért nő több szőr a fejünkön, mint a testünkön?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ember furcsa lény. A vízilovakat és a meztelen vakondpatkányokat leszámítva szinte minden más emlős testét szőr borítja. Az emberek gyakorlatilag meztelenek, leszámítva a hajukat. De akkor miért vagyunk nagyon szőrösek a fejünkön, és máshol miért nem?

Ha tinédzserként épp elkezdtél itt-ott szőrt növeszteni, könnyen lehet, hogy már most utálod az egészet, legalábbis nem tartod túl kényelmesnek. Pedig a szőr a világ egyik legtermészetesebb dolga, fiúknál és lányoknál egyaránt.

Miután megszületünk, először a hajunk, a szemöldökünk és a szempillánk alakul ki. Vagyis ott növesztünk szőröket a leghamarabb. Később egy-egy pihét már észrevehetünk a karjainkon és a lábainkon is. A nemi érés során ezek a szőrszálak itt-ott megvastagodnak és megerősödnek, majd mindkét nemnél kialakul a hónaljszőrzet és a fanszőrzet. A férfiaknál általában erősebb a szőrképződés a mellkasukon vagy a végtagjaikon. De ne feledkezzünk meg a szakállukról és a bajuszukról sem!

Pixabay

A szőr nyomában

Mindez SEMMI ahhoz képest, amit a többi emlős növeszt. Az állatoknak azért van szőrük, mert az az éjszakai hidegtől és a déli forróságtól is védi őket. Emberi őseink azért vették le magukról az évszázadok során a szőrtakarót, mert azt tudták mással helyettesíteni: például tűzzel és ruházattal.

Azt tehát már tudjuk, hogy az őseink hogyan voltak képesek túlélni a szőrzetük nagy része nélkül, de azt még mindig nem, hogy a szőr miért tűnt el idővel. Ennek valamilyen evolúciós előnyt kellett biztosítania, és három fő elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy ez mi lehetett:

  • Az ősemberek túlmelegedtek a forró déli napsütésben, ezért levetették magukról a szőrt. Az embereknek több verejtékmirigye van, mint főemlős rokonainknak. Ha megtartottuk volna a szőrtakarót, az valószínűleg folyamatosan elázott volna az izzadságtól. Ez megnehezítette volna, hogy az izzadság elpárologjon és lehűtsön minket.
  • A második elmélet szerint az ősemberek sok időt töltöttek vízben. A szőrzet elnehezítette őket úszás közben, ezért azt fokozatosan dobták le magukról. Ez az elmélet csak ott vérzik, hogy nincs bizonyíték arra, hogy őseink tényleg sokat strandoltak volna.

  • A harmadik elmélet szerint a kültakaró felszínén élősködő élőlényeket, amelyek betegségeket okozhatnak – például tetvek, kullancsok és bolhák – kevésbé vonzza a szőrtelen bőr. Így a kevesebb szőr túlélési előnyt jelentett.

Miért maradt a haj mégis?

Nos, két lábon járunk, ezért a fejünk közvetlenül ki van téve a napnak. Az Egyenlítő közelében, ahol az emberek kifejlődtek, a napsugárzás nagyon erős. A haj segítségével azonban elkerülhető a túlmelegedés. Szóval a haj egyfajta beépített kalap. De más oka is lehet a sörénynek: úgy tűnik, a szaglásnak köze van ahhoz, hogy milyen párt választunk. Úgy alakult, hogy valójában nagyon is kedvelhetjük a párunk testszagát. A vastag, sűrű haj pedig segít megtartani ezt az illatot.

Források: Wired. Science Direct. Live Science. CBHS Health.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!