Miért van a tavaszi fáradtság?

Sokan az idő melegedésével úgy érzik magukat, mint akin átment az úthenger, és legszívesebben állandóan aludnának. Nincs különösebb bajuk, panaszuk, fájdalmuk, csak egyszerűen nyomottak. Ezt sokszor a tavaszi fáradtság okozza.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeszedte, mitől van a tavaszi fáradtság és mit lehet ellene tenni.

Mint írják, ez nem egy orvosi kórkép, tehát nem betegség, mégis sokakat érint az álmosság, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság közvetlenül a tavasz beköszöntekor. Ez elsősorban a téli időszak rostszegény, vitaminhiányosabb étrendje (kevés friss zöldség és gyümölcs) és a napfény és mozgás hiánya miatt alakul ki. A szervezetünk hiányol bizonyos dolgokat, amik kellenek a megfelelő működéséhez.

Mivel lehet enyhíteni a tüneteket?

  • Sok nyers, friss, C-vitaminban gazdag zöldséggel és gyümölccsel.
  • Napsütésben töltött idővel, szabad levegőn mozgással.
  • Megfelelő mennyiségű vízivással.
  • Ha nincs emésztőszervi bajunk, ami ezeket tiltaná, akkor fermentált ételekkel, savanyúsággal, élőflórás tejtermékekkel.
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, amihez a napközbeni mozgás is nagyon fontos.

Mi az, amit kerüljünk inkább?

  • A sok koffeint, kávét, energiaitalt, kólát
  • A feldolgozott, kész kajákat, amikben sok a só és cukor

Fontos megjegyezni, hogy a fáradtság, étvágytalanság, rossz közérzet mögött állhat betegség is. Legyen az pszichés vagy testi. Ezért mindenképp oszd meg a szüleiddel, vagy egy megbízható felnőttel, hogy adott esetben eljuss orvoshoz, aki megvizsgál.

És hogy milyen zöldségekből és gyümölcsökből milyen vitaminokat tudunk bevinni, azt egy táblázatban is mutatják a dietetikusok, amit ide kattintva elérhettek.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!