Miért sárga a pisi?

Azt eddig is nagyjából lehetett tudni, hogy miért lesz sárga a vizelet, de tudósok most azonosítottak egy új enzimet, ami még pontosabb magyarázatot ad a jelenségre. Itt jegyeznénk meg, hogy az ideális vizelet színe halványsárga. (Nem átlátszó, mert az, ahogyan a nagyon sötét és zavaros is, gondot jelezhet.) A pisink ezzel tudja megmutatni, hogy elég folyadékot fogyasztottunk-e. Reggel mindig sötétebb, mert éjszaka besűrűsödhet, de a nap folyamán halványsárgává válik.

Ami eddig is tiszta volt a színével kapcsolatban: a vörösvérsejtek fél évig élnek, utána lebomlanak, melléktermékként pedig egy élénk narancssárga festékanyag, a bilirubin képződik. A bél flórája (bacijai) képes ezt olyan molekulává alakítani, ami oxigénnel érintkezve sárgává válhat. Majd kiürül a vizelettel.

A Marylandi Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a bilirubin lebontásáért egy enzim felel, a neve: bilirubin-reduktáz, és a bélmikrobáink (jó bacik) termelik. A jelenléte azért fontos a szervezetben, mert így a bélbe kerülő bilirubin nem kering a pocinkban, hanem ki tud ürülni a testből a vizelettel.

Szóval a bacik termelik a bilirubin-reduktázt, ami a bilirubint egy urobilinogén nevű molekulává bontja le. Ha ez megtörtént, akkor az már magától tovább bomlik, és így keletkezik a pisit sárgává színező vegyi anyag, az urobilin.

Azért fontos, hogy ezt a köztes enzimet most felfedezték a kutatók, mert az is kiderült, hogy nemcsak újszülöttekben termel belőlük keveset a bél, hanem gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél is. És hogy mi minden más betegség vagy állapot diagnosztizálásában és gyógyításában segíthet a későbbiekben, az majd még kiderül. (Livescience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.