Miért van négyévente szökőév?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az idei év szökőév. Ez azt jelenti, hogy a február nem 28, hanem 29 napos. Ez 1582 óta van így, amióta a ma is használt Gergely-naptárat bevezették. XIII. Gergely pápa idején szembesültek a tudósok és csillagászok azzal, hogy a napok hiába állnak 24 órából és az év 365 napból, ezek hossza a Nap tényleges járása miatt minden évben tolódik picit. A napok ugyanis valójában 24 órából és 4 percből, az évek 365 napból és 6 órából állnak. Már ha azt nézzük, hogy mennyi idő alatt tér vissza a Nap és Föld ugyanarra a kiindulópontra.

Gergely pápa idejére a tavaszi napforduló már 11 nappal később volt, mint Julius Caesar idején. (A császár volt az, aki az addig használt naptárrendszert bevezette.) Emiatt a csúszás miatt Gergely pápa idejére a húsvét szinte már nyárra esett. Ünnepkor viszont nincs aratás, és félő volt az is, hogy a karácsony is inkább tavaszi ünneppé válik. Ezért Gergely pápa elrendelte a naptárak megújítását.

XIII. Gergely úgy rendelkezett, hogy minden néggyel osztható év szökőév legyen, de a százas évek (pl. 1600, 1700 stb.) közül csak minden négyszázzal osztható lehet szökőév. Ez a módosítás sem tökéletes, de a maradék eltérések majd csak 3000 év alatt növelik meg egy nappal az év hosszát. Azzal pedig majd foglalkozzanak azok, akik 4582-ben élnek.

A szökőnap viszont érdekes módon nem február 29-e, hanem február 24-e. Február 24-én általában Mátyás nevű barátaidat köszöntöd fel. Idén viszont, ha lennének ilyenek, a Szökőnap nevűek ünnepelnék aznap a névnapjukat, a Mátyások várhatnak másnapig. A névnapok ugyanis 29-ig csúsznak egy napot. Aki pedig február 29-én született (tehát egy szökőévben), az végre megünnepelheti az igazi születésnapját. (csillagaszat.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!