Mindentől félsz, ami csúszik, mászik, repül? Akkor ez a könyv neked való!

Tényleg a szánkba mászhat egy pók alvás közben? A százlábúaknak tényleg száz lábuk van?

– ezekre és más, hasonlóan fontos rovarkérdésre is választ ad a Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, HAMIS című kötet.

Nick Crumpton egy fiatal londoni gyerekkönyvíró és zoológus, aki nem csak tudósként, újságíróként is dolgozik. Éppen ezért tudja, hogyan tálalja érdekesen még a legszárazabb tudományos információkat is. A Minden, amit a miniszörnyekről… esetében a gyakori hiedelmekből indul ki. Ráadásul pontosan tudja, hogy a rovarokat nem mindenki tartja a legcukibb állatoknak a világon. Nem is véletlenül hívja őket szörnyeknek.

Részlet az Egy bogár élete című filmből. / IMDb

Csakhogy, ahogy ő is írja: egyetlen emberre több mint 200 millió rovar jut a Földön. Azaz mindenhol jelen vannak, az édesvizekben, a levegőben, a föld alatt és az óceánokban is. És ha már ilyen sokan vannak, nem árt, ha tudunk róluk egy-két dolgot. Ráadásul a rovarok nagyon különfélék: egyáltalán nem biztos, hogy ha egyet ismerünk, mindet ismerjük.

Crumpton egyesével veszi át a legégetőbb kérdéseket, kezdve azzal, hogy minden bogár rovar-e, és hogy az apró állatok tényleg egyidősek-e a dinoszauruszokkal, ahogy azt sokan gondolják. De vannak itt főszerepben méhek, csigák, pókok, csótányok és rákok is.

Minden hiedelemhez két oldal gyönyörű illusztráció és számos tudományos érdekesség tartozik. A könyv egy sor megnyugtató ténnyel is szolgál, többek között csípésekről, sáskahangokról és arról is, miért ne sikítsunk magunkból kikelve, ha csúszómászóval találkozunk. És miért ne gyászoljunk rögtön, ha megcsíp egy méh – ez ugyanis nem feltétlenül jár az állat halálával.

Pixabay

A könyvből nemcsak az derül ki, hogy a bogarak okosabbak, mint hinnénk, hanem az is, hogy ők általában jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük. Éppen ezért – na jó, lelőjük a poént – a pók sem mászik a szánkba alvás közben. Azon túl, hogy semmi oka nincs rá, rosszul is érezné magát, ha véletlenül a szánk közelébe mászna. A hortyogásunk ugyanis olyan rezgés a számára, ami nem túl biztonságos.

Apropó, rezgések, ízeltlábak és hangradarok: a kötet amolyan környezetismereti szószedettel segít minket abban, hogy eligazodjunk a fenntarthatóság, az evolúció, a klíma és a járványok gyorsan változó világában.

A 65 oldalas, neonzöld lapozót 9 éves kortól ajánlja a szerző, de nagyobbak számára is tökéletes szórakozás. Bogárrajongók számára pedig egyenesen kötelező olvasmány!

Dr. Nick Crumpton: Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis. Megjelent a Móra Könyvkiadónál.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.