Micsináljak? Gitározz!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos te is érzed néha, hogy nem kéne folyton a gépet vagy a telefont nyomkodni, hanem jó lenne valami mást is csinálni. De mit? Ehhez adunk ötleteket ebben a sorozatban.

Az Igazából szerelem című karácsonyi film egyik legkedvesebb jelenete, amikor a kilencéves Sam rájön, hogyan kellene meghódítania Joannát, a legmenőbb lányt a suliból. A stratégiáról a nevelőapjának, Danielnek is beszámol:

– Hé, Daniel! Van egy tervem!
– Hála istennek! Halljuk!
– Hát… A lányok imádják a zenészeket. A legfurább zenésznek is van csaja!
– Így van! Meat Loaf is becsajozott legalább egyszer. Sőt, mi több, Ringo Starr egy Bond-lányt vett el!
– … Tökmindegy. Félév végén lesz egy koncert, és Joanna fellép. Gondoltam, ha beállnék a bandába és tök szuperül játszanék, lenne rá esély, hogy talán belém szeret! Mit szólsz?
– Ez ragyogó ötlet! Egetrengető. Eltekintve az egyetlen, aprócska, pöttöm, picurka bökkenőtől.
– Hogy nem játszom semmin? Picurka, lényegtelen apróság! – kiált fel Sam, majd gyakorlatilag beköltözik a szobájába és éjt nappallá téve dobolni tanul, hogy felléphessen a koncerten.

IMDb

A film persze erősen túloz, és nem is terem mindenkinek a szobájában egy egész dobfelszerelés, de jól példázza, hogy teljesen mindegy, hogy mi a motivációnk arra, hogy zenélni tanuljunk:

sosem késő elkezdeni és nagyon hamar nagyon ügyessé válhatunk benne.

A zene sosem megy ki a divatból, és minden társaságban jól jön, ha valaki képes megszólaltatni valamilyen hangszert. Ehhez a legkönnyebb választás a gitár, amivel nem csak az osztálykirándulásokon játszhatjuk el a kedvenc számainkat, hanem igazi szólómesterekké is válhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy a zenélés kiválóan oldja a stresszt, és nagyon komolyan edzi a hallásunkat, az agyunkat és az önbizalmunkat. Ráadásul tényleg kiváló szórakozás akár családi, akár baráti társaságban együtt énekelni, miközben szól a gitár.

Egy belépőszintű akusztikus (nem elektromos) gitárt már 30 ezer forintért is kaphatunk. A határ persze itt is a csillagos ég, de eleinte biztosan elég egy olcsóbb darab. Nemcsak azért, mert szét fogjuk nyúzni a húrokat, hanem mert egy csomószor be fogjuk ütni a gitárt az asztal sarkába, amíg megtanulunk vele közlekedni a lakásban.

A gitárban az a jó, hogy egyedül, tanár nélkül is jól tanulható: a hangszer felépítéséről és helyes tartásáról kismillió videó létezik a YouTube-on. Hangolni szinte bármilyen ingyenes applikációval lehet, és ha megtanultuk, hol vannak a bundok, melyik húr milyen hangot ad, és milyen logika alapján szólal meg a gitár, akár kottaolvasás nélkül is belevághatunk a zenélésbe.

Először a legkönnyebb akkordokat kell megtanulni (Em, A, C stb.) és jól begyakorolni. A jó hír viszont az, hogy 3-4 akkorddal már egy csomó ismert slágert el lehet játszani. Nem hiszed? Néhány fickó pár éve kiderítette, hány popszámot lehet elénekelni négy akkord segítségével. Nézd meg, hányat ismersz fel belőle!

Ha az akkordokat megtanultuk, bevethetjük magunkat a tabulatúrák, vagyis a gitártabok elé. Ezek hasonlítanak a kottára, de valójában olyan hatvonalas képek, amelyek azt jelölik, melyik húrt melyik bundnál kell lefogni. És persze, hogy hányszor kell megpengetni.

Némi gyakorlással könnyen el tudjuk majd olvasni, hogyan kell lejátszani mindenféle dalt. Akkordmenetekkel és tabokkal egyébként szintén tele van a net. Nem mindegyik hibátlan, de a zenélésnek az is része, hogy egy idő után megtanulod, hol hamis az, amit játszol, és hogyan tudod azt önállóan javítani.

Vannak dalok, amit szinte minden kezdő megtanul. Ezek nagyon egyszerűen pengethető, óriási slágerek. És persze komoly sikerélményt adnak, ha el tudjuk játszani őket. Nem véletlen, hogy néhány külföldi hangszerboltban már betiltották őket. Hiszen szerencsétleneknek napi harmincszor kellett végighallgatniuk a Seven Nation Armyt!

Ez nem azt jelenti, hogy ezek béna dalok, vagy hogy ne játszd őket, sőt. Használd őket ötletként, játssz olyat, amit szeretsz, vagy írd meg a saját dallamaidat!

Reddit

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.