Mit ettek régen a gyerekek az iskolában?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Történelmet számtalan módon lehet tanulni. Nemcsak tankönyvekből, filmekből és regényekből, hanem a saját szüleitektől és nagyszüleitektől is. Vagy múzeumok kiállításain. Ezek néha különleges területeket mutathatnak meg. Ilyen például a Menzán innen – Menzán túl című kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A menza szó diákétkeztetést jelent, a latin mensa (asztal) szóból származik.

Forrás: MKVM Facebook oldala

Hogy kapcsolódik a kaja és a történelem?

Akár hiszed, akár nem, számos következtetést le lehet vonni abból, hogy az emberek egy adott korban mit ettek, és azt hogyan ették. Miért evett mást az ősember, XIV. Lajos, a Napkirály és a szüleid? Íme néhány ok: fejlődött az eszközhasználat, kialakultak kereskedelmi útvonalak, és különböző alapanyagokat már el tudták szállítani a világ egyik pontjáról a másikra. A háborúk, hódítások és felfedezések miatt az európai ember eljutott olyan helyekre, ahol korábban még nem járt. 

Például a krumpli, ami ma már alapélelmiszernek számít, 7000 éve őshonos Peruban és Chilében, de Európába csak a XVI. században került. Méghozzá úgy, hogy Francisco Pizarro spanyol hódító leigázta az inka birodalmat. 

Forrás: Pixabay

A kukorica szintén az amerikai kontinensről, Kolumbusz Kristóf közvetítésével került Európába. És ha megkérdezed a szüleidet, akkor valószínűleg elmondják majd neked, hogy az ő gyerekkorukban banánt és narancsot csak télen lehetett kapni, ha egyáltalán volt, illetve az avokádóról nem is hallottak még akkor. Furcsán hangzik, igaz?

Letűnt korok menzája

A menzakiállítás is hasonló összehasonlításra ad lehetőséget, hiszen bemutatja azt a világot, amikor a szüleid vagy nagyszüleid jártak iskolába, és hogy akkor mit adtak a gyerekeknek enni. 

Forrás: MKVM Facebook oldala

Valószínűleg sokan közületek szintén az iskolában ebédelnek, ám a körülmények és az ételek is egészen mások. Régen gyakori volt például a menüben a tejbegríz, az ízes (lekváros) tészta és a milánói borda. Ha volt gyümölcs „desszertként”, akkor az jobbára alma volt. A poharak és tányérok elnyűhetetlen műanyagból készültek, hogy kiállják az idő, a gyerekek és a mosogatás viszontagságait is.  

A kiállítás nemcsak képek és tárgyak segítségével mutatja be az évtizedekkel ezelőtti menzák világát, hanem szagok és illatok is visszaidézik ezt a világot. És ahogy erről egy korábbi cikkünkben is írtunk, az orrunkkal legalább annyi információt gyűjthetünk be, mint a szemünkkel. 

Ha kedvet csináltunk a kiállításhoz, és megnézitek, írjátok meg nekünk, hogy tetszett. (hvg.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.