A magyar légtér őrei: a Gripenek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Négy új Gripen vadászrepülőgépet vásárol Magyarország Svédországtól. Eddig 14 hasonló gép alkotta a magyar légierő gerincét, ehhez csatlakozik majd az újabb négy. A magyar kormány most azt állítja, hogy ezt a svéd NATO-csatlakozás akadályozásával zsarolta ki a gyártótól, de valójában már két éve bejelentették a beszerzést. A gépeket nem ajándékba kapjuk.

Mire vadászik a vadászgép?

Hagyományosan a vadászrepülők feladata az ellenséges repülőgépek lelövése. Ha egy támadó bombázókkal fenyegeti a hazai célpontokat, akkor a vadászok dolga leszedni ezeket. Ma már szinte minden repülőgép többfeladatú. Különböző fegyvereket és berendezéseket hordozhatnak. Ezekkel támadhatnak földi és légi célpontokat, vagy végrehajthatnak felderítést. Ez különösen hasznos az olyan csóróbb országoknak, amelyek nem tudnak többféle típust üzemeltetni. A Gripen kifejezetten nekik készült.

Fotó: Magyar Honvédség

A Gripen 1996-ban állt szolgálatba a svéd légierőnél. Ők összesen 204 darabot rendeltek belőle. A neve griffmadarat jelent. A gépet arra tervezték, hogy olcsó és hatékony legyen. Ezért csak egy hajtóműve van, könnyű és kicsi, de sokféle fegyvert elbír. Fürge, fordulékony, viszonylag könnyen karbantartható gép. A pontos ára katonai titok, de a becslés szerint 30 milliárd forintba kerül most egy darab. Körülbelül ötezer személyautó ára. Iszonyú drága minden modern fegyver, szóval csak ehhez képest akciós.

Magyarország volt a Gripen első megrendelője 2001-ben. Rajtunk és a gyártó svédeken kívül Csehország, Brazília, Thaiföld és Dél-Afrika üzemelteti a típust.

Egységben az erő

A magyar Gripenek a kecskeméti repülőtéren állomásoznak. Innen elég hamar elérhetik az ország bármely pontját, ha például azonosítatlan repülő tárgyat észlelnek a radarok. Feszült nemzetközi helyzetben egy géppár folyamatos készültségben áll, készen a felszállásra.

Harci cselekményekben, éles összecsapásban a Gripenek soha nem vettek részt. Sok lehetséges megrendelő emiatt döntött végül a hasonló képességű amerikai F-16-os mellett, amely számos háborúban bizonyított már. Viszont egy fegyvernek nemcsak az a feladata, hogy csatában legyőzze az ellenséget, hanem az is, hogy elriassza a támadástól.

Erre 14 darab vadászgép nem igazán képes, és 18 sem nyom sokkal többet a latban. Magyarország biztonságát továbbra sem csak a saját hadereje biztosítja, hanem a NATO. Ez a szövetség összefogja Nyugat-Európa és az Egyesült Államok fegyveres erőit, és a világ legerősebb katonai tömbjét alkotja. A magyar légierő erősödése elsősorban azért fontos, mert a szövetség erejét növeli.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.