Mit ültetsz idén?

Nagy öröm a kiskert, még ha egészen pici is. Ha szeretnél idén saját termést szüretelni, el is kezdheted az előkészületeket.

Először is találd ki, mit ültetnél. Ha van kertetek, abból egy kis részt biztosan elkérhetsz saját veteménynek, és több növénnyel is tervezhetsz. De egy erkély, sőt egy ablakpárkány is elég, ha kap valamennyi napfényt. Most főleg az ilyen kis gazdaságokhoz adunk tanácsot.

Paradicsomi állapotok

A legtöbb örömöt a paradicsomtól, a petrezselyemtől és az epertől várhatod. Ezek ugyanis hosszú időn át, folyamatosan teremnek. Talán a leghálásabb az eper. Roppant jól esik nyáron kinyúlni az ablakon, és enni pár szemet a saját nevelésű szamócádból. Ez és a paradicsom is meghálálja a sok fényt, de árnyékosabb ablakban is megél, csak kevesebbet terem. A petrezselyem beéri kevesebbel. Azt ugyan nem magában esszük, de szendvicsen, krumplin vagy levesbe nagyon is jól jön.

Ígéretes termés a cserépben. Paradicsomból rengeteg fajta van, többfélét is ültethetsz! Fotó: Pixabay

A vetőmagot könnyű beszerezni, már megjelentek a nagyobb élelmiszerboltokban is. Előbb palántát nevelünk, és ezeket ültetjük majd a végleges helyükre. Ha a paradicsom mellett döntesz, figyelj a vásárlásnál! Mindenképp determinált fajtát válassz, mint például a Manó. Ez magától megáll a növésben, így kezelhető marad. A nem determinált paradicsom csak nő, mint a bolond, és állandóan metszegetni kell a hajtásait a jó terméshez.

 

Szükség lesz balkonládákra vagy nagyobb cserepekre. Az aljukba két ujjnyi kavicsot szórunk, majd virágfölddel töltjük fel. Ha igazán gondos gazda vagy, már most előkészíted a finom, tápláló talajt.

Kis házi szemétdomb

Minden növénynek három alapvető tápanyagra van szüksége. Ezek: a nitrogén, a foszfor és a kálium. A mezőgazdaságban ezeket főleg műtrágyával pótolják. A te kiskertedbe elég némi konyhai hulladék. Legjobb, ha már most bekevered, hogy legyen ideje oldódni. Használhatsz apró darabokra vágott banánhéjat, füvet, valamint kávézaccot is. Így dúsítod a földet, és így meglesz a növények betevő falatja. A paradicsomnál óvatosan adagold a zaccot, mert savanyítja a talajt, és azt nem annyira szereti. Viszont neki adhatsz összetört tojáshéjat, ami meszet, vagyis kalciumot tartalmaz. Kalcium hiányában az érő paradicsomok hegye romlásnak indulhat. Sok foszfor és kalcium van a halcsontokban, ha épp hozzájutsz, azt is bekeverheted. A földet nedvesítsd meg, tedd félre, más dolgod most nincs is vele.

Csecsemő paradiicsompalánták. Fotó: Pixabay

A magokat tejfölös pohárba, műanyag tojásos dobozba vagy hasonló kis csuporba ültesd, de előbb olvasd el a zacskó szövegét. Van, amelyiket el kell temetni, de például egyes eprek fényen csíráznak. Mindig több palántát ültess, mint amennyit felnevelsz majd, mert nem mindegyik kel ki, vagy fejlődik megfelelően. A legszebbek mehetnek ki a szabadba később. Ne légy türelmetlen: a paradicsom és a paprika egy hét alatt is előbújhat, az eper kicsit lassabb. A petrezselymet ne sürgesd, nagyon lustán kel, neki mindig hétfő van.

Most még tartsd őket bent a szobában, ablakhoz közel. Tavasszal, jó időben kell kiültetni, amikor már nincs fagyveszély. Addig hadd erősödjenek. A palántázás lényege, hogy már azelőtt elkezdjük a nevelést, hogy a kinti időjárás lehetővé tenné. Figyelj a növendékekre, a földjük legyen nedves, de ne tocsogjon, mert attól elpusztulhatnak. Szeretgesd őket minden nap, és meghálálják.

A kertészkedés és a mezőgazdaság hosszútávfutás, mint a gyereknevelés. Sok-sok idő, figyelem, rendszeres gondoskodás és szerencse kell ahhoz, hogy az első gyümölcsök beérjenek. Pont ezért olyan nagy öröm, amikor megtörténik!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!