A catfishing veszélyei – így ismerd fel a kamuprofilt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem biztos, hogy el kell nektek magyaráznunk a catfishing kifejezést. Ez az, amikor valaki egy jól felépített kamuprofilt csinál azért, hogy valamilyen célból megtévesszen benneteket.

A szó elvileg egy 2010-es doksifilmből, a Catfishből született, szó szerint egyébként harcsázást jelent. A filmben egy fiatal srác online kapcsolatba kezd egy lánnyal, akiről azt hiszi, tinédzser, de később kiderül, hogy egy idősebb felnőtt nőről van szó.

A catfishing leggyakoribb oka, hogy valakinek nincs elég önbizalma, nem szereti saját magát és azt hiszi, csak akkor lesz érdekes, ha másnak adja ki magát, aki. Akár külsőleg, akár belsőleg.

Az ismerkedés után viszont az ilyen kapcsolat kockázatossá válhat. Az egyik veszély a zsarolás, azaz pénzt vagy más értékeket csal ki az ismeretlen. A másik a trollkodás, zaklatás, vagy bosszúállás. És van az egyik legveszélyesebb kategória: az online szexuális ragadozók. Ők sokszor kiskorúakra vadásznak és érzelmi kapcsolatot alakítanak ki veletek úgy, hogy azt hiszitek, kortársatokkal beszélgettek. Közben meg egy felnőtt van a képernyő mögött.

Egyre több a tinédzser áldozat

Egy 2022-es kutatás szerint a catfishelők jelentős része képzett, tanult felnőtt férfi. Az elkövetők pedig gyakran valamilyen személyiségzavarban szenvednek, mint nárcizmus vagy pszichopátia (a két szóra kattintva kifejtjük nektek pontosan, hogy melyik mit jelent). Mindkettőben közös a mértéktelen önzés és az empátia, vagyis együttérzés hiánya. Áldozataik már egyre gyakrabban a ti korcsoportotokból, vagyis a tinédzserek közül kerülnek ki. A Snapchat tavalyi felmérésében a Z generációs felhasználóknak kétharmada válaszolta azt, hogy őt vagy egy barátjukat célpontjába vette egy catfishelő.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Ennek oka többek között az is, hogy a tinédzserkor egy nehéz időszak, a testben és lélekben rengeteg változás megy végbe, és ezért ilyenkor érzékenyebbek vagytok a világra. Így sérülékenyen könnyebben válhattok áldozattá.

Az óvakodj az idegentől megszívlelendő mondás, de nem elvárható, hogy teljesen elzárkózzatok másoktól. Közös érdeklődésen keresztül akár értékes kapcsolatok is születhetnek. De azt mindenképpen javasoljuk, hogy ha egy idegennel ismerkedtek, beszéljetek róla a szüleiteknek vagy egy felnőttnek, mert higgyétek el, több tapasztalatuk van a veszélyekről. De az is fontos, hogy ti is ismerjétek és észrevegyétek a jeleket. Írunk is párat, amikre nem árt odafigyelni, amikor valaki kapcsolatba akar veletek lépni online.

  • Ha a semmiből kerül elő, nincs vele közös ismerősötök. És már rögtön szórni kezdi a kedvességet, extrán érdeklődő.
  • Ha soha nem akar telefonon beszélni vagy videochatelni.
  • Ha a profilján kevés fotója, ismerőse van, a posztjain pedig alig van valami reakció, lájk vagy komment.
  • Ha rákeresel a Google-ben a nevére, nem nagyon dob fel olyan találatot, amit a profilján látsz róla, vagy amiket mesél magáról. Ha gyanakodsz, a profilképét is bedobhatod a Google képkeresőjébe és ezzel az is kiderülhet, ha ellopta mástól.
  • Ha sokszor hazugságon kapod. Vagy következetlen. Észreveszed, hogy hirtelen mást válaszolt arra, hova jár suliba, mivel foglalkoznak a szülei, mit csinált hétvégén, satöbbi.
  • Ha célratörően gyűjti be a személyes infókat rólad. Sokat kérdez személyes adatokat, vagy ha már egy ideje dumáltok, akár pénzt, fotókat is kér, és ezt ráadásul sürgető vagy erőszakos módon teszi.

Mit lehet tenni, ha arra gyanakszol, hogy catfishing áldozata lettél?

  • Először is: akár catfishingről, akár személyes ismerősről van szó, soha ne küldj senkinek intim, például ruhátlan felvételeket magadról az interneten! És a személyes adataidat is kezeld mindig bizalmasan!
  • Ne félj online visszakérdezni, számon kérni, ha úgy érzed, átvernek, hazudnak neked.
  • Megelőzésként a közösségi oldalakon érdemes a biztonsági beállításaidat alaposan átnézni, hogy ne férjen hozzá akárki a posztjaidhoz, adataidhoz. Ne írhasson neked akárki üzenetet.
  • Ha mégis átvertek, nincs benne semmi szégyellnivaló. Nyugodtan fordulj szüleidhez, vagy egy megbízható felnőtthöz, aki segíteni fog abban, hogyan oldjátok meg a gondot. Ha nem tudod, kihez fordulj, a Kék Vonal ingyenes gyermek-segélyvonal is tud neked segíteni. Őket a 116-111-es ingyenes számon éred el. Vagy online ide kattintva.

 

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!