Napi tízezer mini-szundikálást tartanak a szülővé vált pingvinek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden bizonnyal a friss szülők is örülnének egy kis sziesztának a baba mellett (vagy egyáltalán pár óra alvásnak egyhuzamban). Nyilván ők irigykedve olvassák a legújabb kutatást az állszíjas pingvinekről, akik már a tojásaik lerakásakor, és a kicsinyeik kihordása utáni első időkben tízezer mikroalvást iktatnak be a napjukba. 

Ezek a kis alvások maximum négy másodpercesek, de arra elegek, hogy a pingvinszülők új erőre kapjanak a tojások őrzéséhez, majd a kicsik gondozásához. A kutatók egyébként az agysejtek működését figyelő EEG készülékkel figyelték meg a mikroalvásokat.

A napi tízezer, négy másodperces bóbiskolás összesen tizenegy óra alvással ér fel, ami a kutatók szerint a megfelelő mennyiség a szülővé vált pingvineknek. És hogy miért nem egyhuzamban alszanak pár órát? A pingvinek folyamatosan ügyelnek kicsinyeik biztonságára, élelmet is kell szerezniük,amiket szájból szájba adnak át, így hosszabb ideig nem pihenhetnek le. 

Szundi üzemmód

Ez volt az első kutatás, ami bebizonyította, hogy az állatok ilyen apró alvásokkal is képesek működni és életben maradni. Az állatok között is ritka, hogy a pingvinek sokáig elvannak hosszabb alvás nélkül úgy, hogy testi károsodást nem szenvednek tőle. 

Az állszíjas pingvinek az Antarktiszon élnek, ahol elég nehézkes élelmet szerezniük, nem mellesleg a zord, hideg időjárástól is meg kell védeniük a tojásokat és a kicsinyeket. Így érthető, hogy evolúciósan kialakították, hogy a pingvinszülők felváltva mikrosziesztákat tartanak. 37 nap kotlás után kelnek ki a fiókák, amiket együtt költ ki a nőstény a hímmel, pár napos váltásokban. 

A kutatás vezetője szerint nem valószínű, hogy a nem tojásrakó pingvinek is ugyanilyen minialvásokat tartanak, de őket még nem vizsgálták meg.

(National Geographic)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.