Kilukasztotta egy férfi légcsövét a visszafojtott tüsszentés

Vezetés közben jött rá a tüsszögés egy szénanáthás amerikai férfira, aki ahelyett, hogy szabadjára engedte volna a tüsszt (ilyen szó mellesleg nincs), inkább befogta az orrát, és visszafojtotta. Mindnyájan csináltunk már ilyet, de nem véletlenül mondják orvosok, hogy ne tegyük, hanem szépen, kezünket a szánk elé rakva tüsszentsünk. 

Miért is? Mert tüsszentéskor, ha a száj és az orrnyílások is zárva vannak, a felső légutakban hússzor akkora nyomás keletkezik, mint ha kiengednénk a tüsszentést. Az áldozatnál a nyomás egy két milliméter átmérőjű lyukat tépett a légcsövébe. 

Amikor a sürgősségire ért, komoly fájdalmai voltak, a nyaka duzzadt volt, és nehezen is tudta mozgatni. Ennek ellenére nyelni, levegőt venni és beszélni is tudott.

A férfinak nem volt szüksége műtétre, de két napig oxigént kapott és megfigyelés alatt tartották. Pár hét alatt a légcsöve magától meggyógyult. 

Az orvosok ezúttal is felhívták a figyelmet, hogy senki ne tüsszentsen csukott szájjal és befogott orral. 

(Livescience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Miért fontos, hogy határt szabjunk az empátiánknak?

Hiába fontos érzés, magunkra is vigyáznunk kell.

A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

Ha téged is bántottak már a suliban, akkor most figyelj!