NATO

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO) egy katonai szövetség, amelynek Magyarországgal együtt 31 tagja van. Ezek többsége európai állam, és NATO-tag még az Egyesült Államok és Kanada. A NATO tagjai vállalják, hogy ha egy tagjukat külső támadás éri, mindannyian a segítségére sietnek. Ebben természetesen a legnagyobb erőt az Amerikai Egyesült Államok képviseli. Jelentős haderővel rendelkező NATO-tagállam Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Lengyelország is.

A NATO eredetileg a Szovjetunió elleni védelemként jött létre 1949-ben. A Szovjetunió széthullása után egy ideig kérdéses volt, szükség van-e még rá. Azóta újabb katonai veszélyek merültek fel, elsősorban Oroszország részéről.

A szövetség államai kötelesek a nemzeti jövedelem egy részét katonai kiadásokra fordítani. A NATO közös hadgyakorlatokat is tart, tagjai együttműködnek a fegyverek beszerzésében és a kiképzésben. A NATO szerepet vállal terroristaellenes műveletekben is.

Magyarország 1999-ben csatlakozott, a belépést népszavazás erősítette meg.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.