Szovjetunió

Szocialista államszövetség 1922 és 1991 között a mai Oroszország és számos szomszédja területén. Az 1917-es októberi forradalom utáni orosz polgárháborúban a kommunisták kerekedtek felül, és további területeket hódítottak meg. Ezekből jött létre a Szovjetunió, amelynek tagállamai a szovjet szocialista köztársaságok (SZSZK-k) voltak. A második világháborúban a szövetségesek oldalán harcolt a náci Németország ellen, győztesen. Nemcsak a háború okozott súlyos pusztítást, hanem Joszif Sztálin brutális diktatúrája is. Ennek ellenére a Szovjetunió ipari nagyhatalommá vált, atomfegyverre tett szert, és 1961-ben ők küldték az űrbe az első embert, Jurij Gagarint. A szocializmus végül gazdasági csődbe jutott, a Szovjetunió pedig felbomlott.

Része volt Oroszország mellett a mai Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, a balti államok és Közép-Ázsia nagy része. A Szovjetuniónak tagjai nem, de szövetségesei voltak a kelet-európai szocialista országok, köztük Magyarország, illetve távol- és közel-keleti, afrikai államok mellett Kuba is. Ebből a szövetségből kilépni nem lehetett, amíg a szovjeteknek volt katonai erejük ezt megakadályozni, ahogy 1956-ban tették Magyarországon, vagy 1968-ban Csehszlovákiában.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.