Nemcsak felesleges, de káros is a sok kence tinikorban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Komoly bőrkárosodással járhat, ha idő előtt elkezdtek olyan kozmetikai termékeket használni, ami még nagyon nem a ti bőrötöknek való – figyelmeztetnek bőrgyógyászok.

Egy olyan világban, ahol a fiatalok jelentős része influenszer akar lenni, nem meglepő, hogy a kedvenceikre akarnak hasonlítani. Csakhogy ezek a kedvencek sokszor olyan termékeket mutatnak be és reklámoznak, amik még nem valók a tini korosztálynak. És a tinik, sőt, már a 8-9 évesek is olyan anyagokat használnak, amikre semmi szükségük nincs.

„Nem lehet elég korán elkezdeni az anti-ageing kezelést” – mondják a videókban és méregdrága szérumokat és krémeket ajánlanak már a 14 alattiaknak is. Arcápoló eljárásokat mutatnak olyan összetevőkkel, amiknek még semmi keresnivalójuk nincs 18, de akár 30 év alatti bőrön sem.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

A Kaliforniai Egyetem bőrgyógyász professzorai szerint egyre több tini kerül orvoshoz kontakt dermatitisszel. Ez egy olyan betegség, amiben a bőrrel közvetlenül érintkező kémiai vagy allergén anyagok gyulladást okoznak. Ilyenek például a savas hámlasztók, amik a fiatal bőrt nagyon megviselik.

A szakemberek szerint jó, ha a fiatalok törődnek az arcbőrükkel és

  • megfelelően tisztítják, akár kozmetikushoz is járnak, hogy a pattanásokat, zsírosodást kezelje.
  • Napközben 30 vagy magasabb faktoros fényvédőt használnak, ez a komoly bőrbetegségeket megelőzheti. Ezt nem lehet elég korán kezdeni.
  • Este viszont elég, ha egy hidratálókrémet alkalmaznak tisztítás után.

És ennyi. A tinikor előtti és a tini bőrre nem szabad erős, savas hámlasztókat tenni, mert kiszáradást, pirosodást és irritációt okozhat. Ugyanígy nem szabad peptideket (aminosavakból épülő fehérjedarabkák), retinolt (A-vitaminból származó öregedésgátló vegyület, amit a bőrben lévő molekulák savvá alakítanak), szalicilsavat (amit pórustisztításra alkalmaznak, erős szer) használni – ezek mind, mind most menő összetevők a pórusok tisztítására és a ráncok finomítására. De ezeket csakis érettebb bőrökre szabad kenni, mert tini bőrön pont az ellenkezőjét válthatja ki – mondják a bőrgyógyászok. Sőt! Akár kialakulhat egy életre szóló allergia az összetevőre. És így később, idősebb korban, amikor valóban hasznos lehetne, nem fogják tudni használni.

Teljesen más helyzet, ha valaki nagyon komoly aknéval küzd, de akkor is szakemberre kell bízni, hogy mit ajánl rá. Mert a probléma ilyenkor sokszor belülről is jöhet (például hormonális).

A bőrgyógyászok szerint nemcsak az erős összetevők ajánlgatása okozhat problémát, hanem az időről időre felbukkanó trendek. Mostanság az egyik legkárosabb a glass skin trend, vagyis üvegbőr-divat. Ez egy teljesen elérhetetlen dolog, amiben az influenszerek manipulált fotókkal és videókkal állítják, hogy bizonyos termékek használatával minden pórust és ráncocskát eltüntettek az arcukról. Ilyen „átlátszó” bőr nem létezik, mindenkinek vannak és lesznek is pórusok a bőrén. Ha nem lennének, az baj lenne, ugyanis legfőbb feladatuk, hogy kivezessék a faggyúmirigyekből az olajat, ami az arc felszínén védőréteget képez, és táplálja a bőrünket. És ezzel például természetes úton is lassítja a ráncok kialakulását.

A fiatalok sajnos úgy tűnik, sokkal inkább TikTokkereknek hisznek, mint a szülőknek. A kozmetikai cégek pedig nyilván nem fogják ezt a káros trendet komolyabb lépésekkel megállítani, hiszen nekik ez reklámot és pénzt jelent. A fiataloknak viszont felesleges pénzkidobást és bőrkárosodást okoznak a butaságok. Érdemes ezt átgondolni, és inkább a szülőknek vagy egy szakembernek hinni, mint mondjuk Kim Kardashian kislányának. (Forrás: UCLA, BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.