Nézz ma filmet az időjós mormotáról!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Február másodikát évszázadok óta időjósló napnak tartják. A hagyomány szerint, ha ezen a napon süt a nap, akkor még sokáig fog tartani a tél. Na de milyen néphagyomány lenne az, amihez nem tartozik valami szőrös cukiság? Elődeink mindenféle téli álmot alvó állatot kezdtek csatolni ehhez a naphoz, amelyik felébredve vagy meglátja az árnyékát, vagy nem. Európában medvékről szólt a mese, Észak-Amerikában a mormotáról.

Az Egyesült Államokban ráadásul van hivatalos időjós mormota is, a Pennsylvania állam- beli Punxsutawney-ban. A jeles mormota ébredésére fesztivált is szerveznek minden évben. Ez a nap adja az alaptörténetet a Groundhog Day, vagy bűnrossz magyar fordításban Idétlen időkig című filmhez.

– Minden évben ugyanaz a baromság: kicibálják a patkányt, pofáznak hozzá, az visszapofázik, a végén az egészet megmagyarázzák.
– De az emberek szeretik!
– Az emberek a véres hurkát is szeretik. Az emberek barmok.

A film hőse Phil Connors időjós és tévériporter. Egy egészen kellemetlen fickó, aki unja a munkáját és úgy általában az életét. Őt küldik el tudósítani a mormotanapról. Vele megy Rita, a kedves fiatal szerkesztő és Larry, a producer. A mormota persze nem bújik elő, ráadásul ugyanúgy Philnek hívják, mint a riporterünket, akinek ettől még rosszabb lesz a napja. Punxsutawney-t aztán estére belepi a hó, így a stáb a városban ragad.

Phil (az ember, nem a mormota) egy kicsi panzióban kap szállást, ahol pontban reggel hatkor az I’ve got you, babe című szám ébreszti. És megint február másodika van. Aztán másnap megint. Phil ugyanazt a napot éli újra meg újra. Minden döntése, minden cselekedete ismétlődik, következmények nélkül. Ez persze poén egy darabig, de hősünk egy idő után kétségbeesve próbálja keresni a kiutat az időhurokból. Közben persze tanul és fejlődik.

A filmet 31 éve mutatták be Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével. A rendező az a Harold Ramis volt, akivel Bill Murray korábban együtt szerepelt a Szellemirtókban. Állítólag ők ketten annyira összevesztek a forgatáson, hogy utána több évig nem beszéltek, és csak  nem sokkal Ramis halála előtt békültek ki.

Az Idétlen időkig a bemutatásakor nem volt különösebben sikeres. A film jelentősége később vált naggyá, amikor az időhurkos történetet elkezdték használni más rendezők is. A rajongók többször próbálták kiszámolni, hogy mennyi időt tölthetett el Phil az időhurokban. Van, aki szerint 34 évig ismétlődött ugyanaz a nap, mire ki tudott törni belőle.

A Groundhog Day-t a Rotten Tomatoes nevű filmértékelő oldalon 96 százalékra értékelik, ami kiemelkedően magas szám. (Összehasonlításul, a legjobbnak tartott Harry Potter film, az Azkabani fogoly csak 90 százalékos) Ha van kedvetek, nézzétek ma meg, akár a Netflixen, akár a Youtube-on. A film 12 éven felülieknek ajánlott.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!