Nézz ma filmet az időjós mormotáról!

Február másodikát évszázadok óta időjósló napnak tartják. A hagyomány szerint, ha ezen a napon süt a nap, akkor még sokáig fog tartani a tél. Na de milyen néphagyomány lenne az, amihez nem tartozik valami szőrös cukiság? Elődeink mindenféle téli álmot alvó állatot kezdtek csatolni ehhez a naphoz, amelyik felébredve vagy meglátja az árnyékát, vagy nem. Európában medvékről szólt a mese, Észak-Amerikában a mormotáról.

Az Egyesült Államokban ráadásul van hivatalos időjós mormota is, a Pennsylvania állam- beli Punxsutawney-ban. A jeles mormota ébredésére fesztivált is szerveznek minden évben. Ez a nap adja az alaptörténetet a Groundhog Day, vagy bűnrossz magyar fordításban Idétlen időkig című filmhez.

– Minden évben ugyanaz a baromság: kicibálják a patkányt, pofáznak hozzá, az visszapofázik, a végén az egészet megmagyarázzák.
– De az emberek szeretik!
– Az emberek a véres hurkát is szeretik. Az emberek barmok.

A film hőse Phil Connors időjós és tévériporter. Egy egészen kellemetlen fickó, aki unja a munkáját és úgy általában az életét. Őt küldik el tudósítani a mormotanapról. Vele megy Rita, a kedves fiatal szerkesztő és Larry, a producer. A mormota persze nem bújik elő, ráadásul ugyanúgy Philnek hívják, mint a riporterünket, akinek ettől még rosszabb lesz a napja. Punxsutawney-t aztán estére belepi a hó, így a stáb a városban ragad.

Phil (az ember, nem a mormota) egy kicsi panzióban kap szállást, ahol pontban reggel hatkor az I’ve got you, babe című szám ébreszti. És megint február másodika van. Aztán másnap megint. Phil ugyanazt a napot éli újra meg újra. Minden döntése, minden cselekedete ismétlődik, következmények nélkül. Ez persze poén egy darabig, de hősünk egy idő után kétségbeesve próbálja keresni a kiutat az időhurokból. Közben persze tanul és fejlődik.

A filmet 31 éve mutatták be Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével. A rendező az a Harold Ramis volt, akivel Bill Murray korábban együtt szerepelt a Szellemirtókban. Állítólag ők ketten annyira összevesztek a forgatáson, hogy utána több évig nem beszéltek, és csak  nem sokkal Ramis halála előtt békültek ki.

Az Idétlen időkig a bemutatásakor nem volt különösebben sikeres. A film jelentősége később vált naggyá, amikor az időhurkos történetet elkezdték használni más rendezők is. A rajongók többször próbálták kiszámolni, hogy mennyi időt tölthetett el Phil az időhurokban. Van, aki szerint 34 évig ismétlődött ugyanaz a nap, mire ki tudott törni belőle.

A Groundhog Day-t a Rotten Tomatoes nevű filmértékelő oldalon 96 százalékra értékelik, ami kiemelkedően magas szám. (Összehasonlításul, a legjobbnak tartott Harry Potter film, az Azkabani fogoly csak 90 százalékos) Ha van kedvetek, nézzétek ma meg, akár a Netflixen, akár a Youtube-on. A film 12 éven felülieknek ajánlott.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.