Sok-sok dal tűnhet el a TikTokról

Leszedné a teljes zenei katalógusát a TikTokról a Universal Music. Ez a zenei kiadó olyan előadókat képvisel mint Taylor Swift, Billie Eilish, Drake, Justin Bieber, Kendrick Lamar, Harry Styles vagy Ariana Grande.

A vita a jogdíjak körül alakult ki. A jogdíj itt az a pénz, ami egy-egy zeneszám használata után a kiadónak és előadónak jár.

A jelenlegi megállapodás január 31-ével lejárt, és ha nem sikerül a mostani vitát rendeznie a két cégnek, akkor a TikTokról és a TikTok Musicról is rengeteg zene tűnik el a napokban. Ez azt jelenti, hogy nem lehet többet használni őket a videókhoz sem.

A Universal nyílt levélben panaszkodott a közösségi oldal vezetőire, hogy egy zenére épülő felületet csinálnak, miközben nem fizetnek korrekt pénzt a zenészeknek érte. Szerintük ezt jól mutatja, hogy a bevételük 1 százalékát fizetik csak ki jogdíjakra.

A TikTok anyavállalata, a ByteDance kapzsinak nevezte a Universalt. Úgy vélik, fontosabb nekik garasoskodni, minthogy a zenészek érdekeit nézzék. Szerintük ugyanis a TikTok egy ingyenes reklámfelület is a zenészeknek, és ezt már más cégek és előadók belátták.

A TikTok egyébként eközben már mesterséges intelligenciás zenei fícsört is tesztel. Ebben a felhasználó beírhatja a kedvenc előadóját és annak stílusában fog az MI kidobni egy dalt. Kérdés, hogy ennek maguk az énekesek, zenészek mennyire fognak örülni…

Szóval még nem dőlt el semmi, de ne csodálkozzatok, ha a napokban eltűnnek az előadóitok az oldalról. Ha van valami új fejlemény a vitával kapcsolatban, megírjuk nektek. (TechCrunch)

(Kiemelt kép: Unsplash)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezért üldöznek a szüleid nyáron egy flakon naptejjel

A bőrünket életünk végéig viseljük, így nagyon kell rá vigyáznunk. Főleg akkor, amikor süt a nap.

Jó reggelt!

Ernyő, esőkabát, kapucni nélkül ne menjetek ma sehova!