Nincs kedved semmihez? Segítünk!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemcsak a depressziótól szenvedőknél lehet olyan, hogy elmegy a kedvük mindentől. A téli hónapokban a kevés napsütés, zord idő, de a túl sok meló, túl sok tanulnivaló is ránk telepedhet. És eljuthatunk oda, hogy „áh, inkább csak feküdnék és nem csinálnék semmit.”

Nyilván van olyan, hogy az embernek szüksége van fizikai pihenésre, alvásra, fetrengésre. De ha nem erről van szó, hanem általános kedvtelenségről, akkor van egy pár tipp, amivel kiránthatjuk magunkat a gödörből. (Itt fontos megjegyeznünk, hogy ha a kedvtelenség tartós és más, az életet megnehezítő tünetekkel is jár, fel kell keresni szakembert!)

  1. Lassuljunk le kicsit – lehet, hogy a testünk jelez, hogy túlpörgettük magunkat. Ne akarjunk mindent egyszerre megoldani, minden programra elmenni. Állítsunk fel sorrendet, mi fontos, mi nem. Mi határidős, mi nem.
  2. Nyugodtan lehet szünetet tartani – hogy a túlpörgést megelőzzük. Nem kell eljutnunk odáig, hogy képletesen kifut a forró víz, és mérgünkben mindentől elmegy a kedvünk. Lehet nemet mondani programokra, és meg lehet kérni a szülőket is arra, ha nagyon fáradt vagy, hogy kihagyhass egy-egy suli utáni órát. Nyilván akkor, ha ennek tényleg kimerültség az oka, és nem lógás, mert a kamuzás később visszaüthet.
  3. Tervezzünk olyasmit, amit szívesen várunk. Ez lehet egy nagyon apró dolog, mint egy játék, egy hétvégi kirándulás, vagy csak az, hogy megnézzük a teliholdat. Tényleg bármi. Legyen valami, amit várunk, és akkor kisebb eséllyel fordulunk be.
  4. Osszuk fel a feladatot szakaszokra. Újabb tipp ahhoz, hogy ne egyszerre ömöljön ránk minden. Nem kell például vasárnap este 9-kor nekiállni házit írni, és addig gyomorgörccsel tölteni a szombatot és a fél vasárnapot. Minél több ilyen kapkodós, elöntős helyzetet teremtünk, annál könnyebben kerülünk a semmihez sincs kedvem állapotba.
  5. Zene, zene, energia reggelente. Ezt már egy másik cikkünkben is említettük, itt is jól jöhet: nagy bölcsesség, hogy igyekezni kell jól indítani a napot. Van, akinek ez reggel egy kis zenével oldható meg, másnak azzal, hogy már előző este mindent előkészít, hogy legyen 5 plusz perce fetrengeni még felkelés előtt. Vagy egy tízperces nyújtás. Bármi, amivel az ember egy kicsit felvidítja, energizálja magát a napra. (Psychology Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.