Nincsen cápa a Balatonban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már másfél millió megtekintésnél jár az a TikTok-videó, amely állítólag egy, a Balatonban úszó cápát ábrázol. A videón csak egy hátuszony látható, de az tényleg emlékeztet a cápáéra.

Kép: TikTok / valterfishing

Pánikra azonban semmi ok, és a balatoni nyaralást sem kell lemondani. A balatoni halászati vállalat igazgatója hamar tisztázta a helyzetet.

A videón egy busa szerepel.

Ez a hal ázsiai folyókból származik, és akár 50 kilósra is megnőhet. Valószínűleg ilyen óriás van a videón is.

A busa planktonokkal, vagyis apró, milliméteres élőlényekkel táplálkozik. Azért telepítették be a tóba, hogy az algák elszaporodását meggátolják. Ez óriási hibának bizonyult: a busák pont azokat az állatkákat eszik meg, amelyek maguk is fogyasztanák a nemkívánatos algákat. Emellett felfalják a többi hal ivadékait.

Sajnos még a horgászok sem örülhetnek a marha nagy halaknak. A busa nem túl jóízű, viszont igen szálkás hal. Egy időben próbálták eladni azzal, hogy egészséges, de nem lett népszerű. És horgászmódszerekkel nehéz megfogni, mivel planktont nem nagyon lehet horogra tűzni.

Szerencsés horgász egy busával. Fotó: Flickr / US Geological Survey

Édesvízi cápa egyébként létezik. A bikacápa gyakran felúszik a tengerbe ömlő nagy folyókon, de az kizárt, hogy a Balatonig eljusson. Tehát nyugi, cápa nincs a magyar tengerben, és ha mégis megpillantasz egy hátuszonyt, akkor sem vagy veszélyben. Már amennyiben egy centiméternél nagyobbra nőttél. (Forrás: Rakéta.hu / Greendex)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!