Jó reggelt a dicsőségért harcolóknak!

Hétfőn komoly versenyben lesznek fölöttünk a felhők, délnyugat felől pedig eső jön, majdnem a létező összes formájában. Keleten melegebb lesz, de a legmagasabb hőmérséklet az országban 21 és 28 fok közé esik.

Ma a Klotild nevűeket ünnepeljük, aminek a jelentése: a dicsőségért harcoló nő. Érdemes is elgondolkodni ma azon, hogy mi is az a dicsőség. Ezt a kérdést amúgy már Petőfi Sándor is feltette magának: Mi a dicsőség?… tündöklő szivárvány / A napnak könnyekben megtört sugára.

A Keresztyén Bibliai Lexikon szerint a dicsőség „olyan kisugárzás és hódolatra indító méltóság, mely valakiből, aki igen hatalmas, az őt szemlélőre kiárad és azt a csodálat vagy az imádat magatartására készteti.” Köznapi értelemben leginkább így szól a jelentése: nagy hírnév, köztisztelet, amely kiváló tett, teljesítmény, kimagasló érdem eredményeként alakult ki.

Gyerekként hajlamos azt hinni az ember, hogy ha megússza a ciki helyzeteket, és még az érettségijét is átveszi anélkül, hogy lezuhan, átesik, megbotlik valamilyen lépcsőn, akkor onnantól már inkább csak dicsőséges pillanatai lehetnek. Hogy ez a hiedelem él, jó dolog – mégiscsak reménykedve kell tekinteni a jövőbe! Főleg nektek. Más kérdés, hogy felnőttként az ember tíz perc alatt is kerülhet olyan helyzetbe, amit, hát, nem élete legdicsőségesebb, mondhatni dicstelen, szégyenteljes, kudarccal járó pillanataként fog elkönyvelni – de erről majd máskor.

Hogy mi a dicsőség, azt talán a legjobb, ha mindenki megfogalmazza magának. Hogy mi a szomorúság, főleg, ha nyáron jelentkezik, arról meg mi fogalmaztunk meg nektek valamit. A szezonális depresszió nem csak hiszti, hanem létező jelenség. És mint a legtöbb ilyen jelenségre, erre is lehet tudatosan figyelni, lehet szembenézni és harcolni vele. Önmagunkért harcolni pedig mindig dicsőség – még akkor is, ha az úton vannak benne dicstelen pillanatok!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.