Önkormányzati választások is lesznek a nyáron

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Június 9-én önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon. Ez egyszerre lesz megtartva az Európai Parlamenti választásokkal is, erről korábban már írtunk nektek. A választások előtt kampányok indulnak, a politikusok azt akarják majd, hogy a felnőttek rájuk szavazzanak. Ehhez plakátokat készítenek, telemosolyogják majd a közösségi médiát, és remélhetőleg nem használnak fel ezekhez titeket díszletnek.

Mi az az önkormányzat?

Magyarországon elvileg működik egy olyan rendszer, ami a helyi közösségeknek megengedi, hogy bizonyos kérdésekben szabadon dönthessenek. Mivel a döntésekben nem tud mindenki részt venni, ezért a közösségek tagjai megválasztják azokat az embereket, akikre rábízzák magukat, akik képviselik őket. És aztán reménykednek benne, hogy a döntések tényleg az ő érdekükben születnek meg. De a képviselőknek is fontos úgy dolgozni, hogy az a közösségnek jó legyen, különben legközelebb nem választják meg őket.

Önkormányzat működhet kicsiben is, például egy iskolában. Itt a diákok által megválasztott testület beleszólhat bizonyos dolgokba. Eldöntheti például, hogy milyen legyen a farsangi bál, vagy hogy mit áruljanak a büfében. De ha önkormányzatokról hallotok, akkor leggyakrabban a települések önkormányzatairól van szó.

A magyar önkormányzatok két nagy csoportba sorolhatók:

  • községek és városok önkormányzatai: ezeket polgármester vezeti egy megválasztott képviselő-testülettel együtt. Budapest pedig egészen sajátos helyzetű. Van külön önkormányzata az egész városnak (aminek vezetője a főpolgármester), és vannak kerületi önkormányzatok, kerületi polgármesterekkel. Ez azért van, mert ez a legnagyobb és legnépesebb város az országban.
  • vármegyei önkormányzatok: minden megyének van egy saját önkormányzata, amit egy közgyűlés, azaz a megyei képviselők testülete vezet.

Mit csinál egy települési önkormányzat?

Ma már egyre kisebb mozgástere van az önkormányzatoknak, mert Magyarországon az elmúlt években a legtöbb ügy kormányzati hatáskörbe került. De például a köztisztaság, a helyi közlekedés szervezése, a közterek, utak rendben tartása még mindig önkormányzati feladat. Helyben kell megoldani a lakhatás támogatását, a művelődési házak, közösségi terek fenntartását. Vannak önkormányzati épületek, üzletek, lakások, amikkel gazdálkodni kell, például kiadni, felújítani, fenntartani. Az önkormányzatoknak van saját költségvetése is, és a települések adót is szedhetnek, ami sok esetben helyben is marad.

Mire kell szavazni?

A választáson polgármesterekre, települési és megyei képviselőkre lehet majd szavazni. A polgármestereket közvetlenül választjuk. Ez azt jelenti, hogy a tisztségért indulók közül ki kell választani azt, akit a legalkalmasabbnak találunk. A helyi képviselőket és a megyei közgyűlés tagjait viszont listán választjuk. Ez úgy néz ki, hogy a jelölő pártok összeírják egy listára, hogy kiket szeretnének látni a képviselőtestületben, és nekünk ezek közül lehet választani. Kisebb településeken viszont nincsenek helyi listák, ott a képviselőket is egyénileg választják. Megyei jogú városokban viszont nem szavaznak a megyei közgyűlésre. Attól függően tehát, hogy ki hol lakik, kettő vagy három szavazólapot kell kitölteni.

A szavazáson részt vehet minden magyar állampolgár, aki elmúlt 18 éves, és azok is, akik nem magyarok, de állandó lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van Magyarországon.

Lehet, hogy még hosszú évek kellenek ahhoz, hogy szavazhassatok, ezért nem biztos, hogy olyan nagyon lekötött titeket ez a cikk. De ha eljutottatok az olvasással idáig, akkor jutalmul jár egy kis cukiság. Tessék, itt egy beszélő bébilajhár.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!