Óriások úszkálnak a Balatonban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ugyan messze még a strandszezon, de a Balaton a héten ismét bekerült a hírekbe. Mégpedig azzal, hogy kifogták belőle az eddig látott legnagyobb pontyot. A méretes állat 34,8 kilót nyomott, és a fonyódi szabadstrandnál akadt a horogra. Ez a ponty egyébként majdnem fél kilót vert az eddigi rekorderre, akit Bütykösnek kereszteltek el a horgászok. Bütykös egyébként nem valami okos állat, már többször is kifogták, de mivel egy ekkora hal nem igazán jó semmire sem, ezért visszaengedték a tóba. A friss rekorder is számtalanszor felbukkant már. Az első partra kerülése még 2016-ban történt, amikor még „csak” 19,4 kilós volt. Akkor Sebinek nevezték őt el a horgászok. És ezek szerint Sebi se tanult a korábbi horogra akadásokból.

Sebi, a rekorder kép: Facebook/Balatoni Hal

A Balatonban egyébként nem ezek az óriási pontyok a legnagyobb halak. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján több ezer busát telepítettek a tóba. Ugyan azóta nincs ezeknek a halaknak mesterséges utánpótlása, de még így is legalább ötezer tonna busa úszkál a magyar tengerben. A busa egy távol-keleti halfajta, és elvileg csak planktont és algát eszik. Emiatt nehéz a horgászata, hiszen mikroszkopikus állatokat nem lehet horogra tűzni. Emellett az íze sem jó. Ezért akkora számban van jelen a tóban, hogy veszélyt jelent a Balaton ökoszisztémájára. A busák átlagosan 16 kilót nyomnak, de nem ritka a 40 kilós példány. Az eddigi rekorder pedig egy 54 kilós állat volt, aminek a hossza elérte a 135 centit is. A halak egyébként az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek, de el lehet képzelni, hogy milyen ijesztő lehet egy ekkora állat, ha valakinek a közelébe úszik.

A harcsák még ennél is nagyobbra tudnak nőni, és az emberek szerencséje, hogy bár ragadozó halról van szó, a harcsa messzire kerüli a strandokat. A legnagyobb magyarországi harcsát nem is a Balatonból fogták ki, hanem a Töröcskei-tóból. Ennek elképesztő méretei voltak, 230 cm hosszú volt és 113 kilót nyomott. Ekkora példányt a Balatonban még nem fogtak, de másfél méteres harcsák ott is simán előfordulnak.

Harcsavacsora készül. Forrás: Fortepan

A harcsához képest pedig már voltaképp smafu a balatoni csuka mérete. A legnagyobbak hosszát egy és másfél méter közé teszik. Az eddigi rekorder csuka alig volt több, mint húsz kiló.

A balatoni óriások közt meg kell említeni még az amúrt, ami szintén nem őshonos hal, és ez is komoly károkat tud okozni, főleg a nádasokban. Az amúrt eredetileg azért telepítették a Balatonba, hogy megtisztítsa a tavat a vízinövényektől. Pech, hogy pont a nád ízlik neki a legjobban. A legnagyobb példányok akár 30 kilóra is megnőhetnek.

És ha már óriások, ennyi hal után jöjjön egy balatoni legenda is. A monda szerint a tavat az utolsó bakonyi óriás hozta létre, akit Balatonnak hívtak. Az óriás elvesztette gyermekét. Amikor eltemette, a sírját egy hatalmas kővel akarta megjelölni. Amikor a követ kirántotta a földből, a helyéből irdatlan erővel tört a felszínre a víz. Ez pedig olyan erősen zúdult rá szegény Balatonra, hogy ő elesett, a víz pedig hamar belepte. Emlékét az ekkor keletkezett tó neve őrzi azóta is, a gyermeke sírjára tett óriás kő pedig ma is ott van, ahova az óriás tette. Ez ugyanis a Haláp-hegy.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.