Óriások úszkálnak a Balatonban

Ugyan messze még a strandszezon, de a Balaton a héten ismét bekerült a hírekbe. Mégpedig azzal, hogy kifogták belőle az eddig látott legnagyobb pontyot. A méretes állat 34,8 kilót nyomott, és a fonyódi szabadstrandnál akadt a horogra. Ez a ponty egyébként majdnem fél kilót vert az eddigi rekorderre, akit Bütykösnek kereszteltek el a horgászok. Bütykös egyébként nem valami okos állat, már többször is kifogták, de mivel egy ekkora hal nem igazán jó semmire sem, ezért visszaengedték a tóba. A friss rekorder is számtalanszor felbukkant már. Az első partra kerülése még 2016-ban történt, amikor még „csak” 19,4 kilós volt. Akkor Sebinek nevezték őt el a horgászok. És ezek szerint Sebi se tanult a korábbi horogra akadásokból.

Sebi, a rekorder kép: Facebook/Balatoni Hal

A Balatonban egyébként nem ezek az óriási pontyok a legnagyobb halak. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján több ezer busát telepítettek a tóba. Ugyan azóta nincs ezeknek a halaknak mesterséges utánpótlása, de még így is legalább ötezer tonna busa úszkál a magyar tengerben. A busa egy távol-keleti halfajta, és elvileg csak planktont és algát eszik. Emiatt nehéz a horgászata, hiszen mikroszkopikus állatokat nem lehet horogra tűzni. Emellett az íze sem jó. Ezért akkora számban van jelen a tóban, hogy veszélyt jelent a Balaton ökoszisztémájára. A busák átlagosan 16 kilót nyomnak, de nem ritka a 40 kilós példány. Az eddigi rekorder pedig egy 54 kilós állat volt, aminek a hossza elérte a 135 centit is. A halak egyébként az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek, de el lehet képzelni, hogy milyen ijesztő lehet egy ekkora állat, ha valakinek a közelébe úszik.

A harcsák még ennél is nagyobbra tudnak nőni, és az emberek szerencséje, hogy bár ragadozó halról van szó, a harcsa messzire kerüli a strandokat. A legnagyobb magyarországi harcsát nem is a Balatonból fogták ki, hanem a Töröcskei-tóból. Ennek elképesztő méretei voltak, 230 cm hosszú volt és 113 kilót nyomott. Ekkora példányt a Balatonban még nem fogtak, de másfél méteres harcsák ott is simán előfordulnak.

Harcsavacsora készül. Forrás: Fortepan

A harcsához képest pedig már voltaképp smafu a balatoni csuka mérete. A legnagyobbak hosszát egy és másfél méter közé teszik. Az eddigi rekorder csuka alig volt több, mint húsz kiló.

A balatoni óriások közt meg kell említeni még az amúrt, ami szintén nem őshonos hal, és ez is komoly károkat tud okozni, főleg a nádasokban. Az amúrt eredetileg azért telepítették a Balatonba, hogy megtisztítsa a tavat a vízinövényektől. Pech, hogy pont a nád ízlik neki a legjobban. A legnagyobb példányok akár 30 kilóra is megnőhetnek.

És ha már óriások, ennyi hal után jöjjön egy balatoni legenda is. A monda szerint a tavat az utolsó bakonyi óriás hozta létre, akit Balatonnak hívtak. Az óriás elvesztette gyermekét. Amikor eltemette, a sírját egy hatalmas kővel akarta megjelölni. Amikor a követ kirántotta a földből, a helyéből irdatlan erővel tört a felszínre a víz. Ez pedig olyan erősen zúdult rá szegény Balatonra, hogy ő elesett, a víz pedig hamar belepte. Emlékét az ekkor keletkezett tó neve őrzi azóta is, a gyermeke sírjára tett óriás kő pedig ma is ott van, ahova az óriás tette. Ez ugyanis a Haláp-hegy.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.