Patkánybaráttá válhat Amszterdam

Az ember és a patkányok közötti kapcsolat jellemzően az utóbbiak halálával ér véget. Az Amszterdami Egyetem Állatkutatási Központjának konferenciáján azonban a szakértők más megközelítés mellett érveltek, és bemutatták a Rat City projektet.

Mivel a holland fővárosban egyre növekszik a patkánypopuláció, a szakértők azt javasolják, hogy a rágcsálók elleni harc helyett a lakosoknak meg kellene tanulniuk együttélni az állatokkal.

A kutatók szerint a patkányok legfőbb problémája, hogy rossz az imidzsük.

Pixabay

Pedig a varjak, a galambok és a denevérek mind hasonlóak a patkányokhoz, legalábbis abból a szempontból, hogy mennyien vannak és mennyire terjesztik a különböző betegségeket. „Szóval miért akarjuk, hogy bizonyos állatok körülöttünk legyenek, mások pedig nem?” – tették fel a kérdést. Arról is beszéltek, hogy a patkányoknak fontos rész jut az ökoszisztémákban, különösen az Amszterdamhoz hasonló városi környezetben.

A szakértők szerint a patkányok rossz hírneve egyáltalán nem indokolt. Sokan úgy hiszik, hogy betegségeket terjesztenek, pedig nem veszélyesebbek, mint más állatok. A súlyos fertőzések ritkák, és általában patkányürülékkel vagy vizelettel való közvetlen érintkezés szükséges hozzájuk. Ráadásul a patkányok – annak ellenére, hogy egészségtelen körülmények között élnek – meglehetősen tiszta állatok. Napjaik jelentős részét azzal töltik, hogy ápolják saját és társaik higiéniáját.

Pixabay

A Rat City projekt szerint az emberek nagyon következetlenül kommunikálnak a patkányokkal. Azt ugyan nem akarjuk, hogy körülöttünk legyenek, de mindenhol szanaszét hagyjuk az ételeket – és nem akarjuk azt sem, hogy a házainkban legyenek, de mégis lyukakat és repedéseket hagyunk azokon, amelyeken az állatok könnyen bejutnak.

A projekt egy tájékoztató kampányt indítana az állatokról, és arra kérné a helyieket, hogy gondolják át, pontosan miért is jelent nagyobb gondot a patkány, mint a denevér vagy a galamb. A Rat City azt is javasolja, hogy tegyék patkánybiztossá a hulladékrendszert, és a patkányok számára külön etetőhelyeket alakítsanak ki a városban. A rágcsálók ott kedvükre mászkálhatnának, miközben az emberek jobban megismerhetnék őket.

Források: Times, Express, NL Times.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!