Példátlan felfedezést tettek csillagászok, mikor víz után kutattak az űrben

A víz az egyik leggyakoribb molekula, amelyet a világegyetemben találunk – és ahol vizet találunk, ott esetleg kereshetjük a Földön kívüli életet is. A Hubble űrteleszkópot használó csillagászok most vízmolekulákat észleltek egy kis, lángolóan forró exobolygó légkörében, 97 fényévre a Földtől.

A bolygó neve nem cseng valami szépen – GJ 9827d, – de az átmérője körülbelül kétszerese a Földnek. Ez a legkisebb exobolygó, amelynek légkörében vízgőzt találtak. Extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak nevezzük azokat a bolygókat, amelyek Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringenek.

A vízre óriási szükségünk van az élethez, ezért a vízgőz jelenléte remek hír. Más kérdés, hogy a bolygón nem tudnánk élni, mert perzselő forróság van, ezért a víz is gőzzé változna. A forróságot ne úgy képzeljük el, mint egy 38 fokos nyári délutánt: a GJ 9827d-n 427 Celsius-fok van.

A csillagászok szerint a víz egy ilyen pici bolygón mérföldkőnek számító felfedezés, ugyanis minden eddiginél közelebb viszi őket a Föld-szerű világok megértéséhez. Ha a csillagászok tovább kutatnak, megvizsgálhatják a kőzetbolygók légköreinek sokféleségét.

A kutatócsoport jelenleg nem tudja megmondani, hogy a Hubble vízgőznyomokat észlelt-e a puffadt, hidrogénben gazdag légkörben, vagy a bolygónak azért van vízben gazdag légköre, mert a gazdatestcsillag elpárologtatta a GJ 9827d eredeti hidrogén- és héliumlégkörét.

A NASA Kepler-missziója eredetileg 2017-ben fedezte fel a Halak csillagképben található exobolygót. A csillagászok három év alatt 11 tranzit során figyelték meg a GJ 9827d-t, vagyis olyan alkalmakkor, amikor a bolygó keringése során keresztezte csillagát. A bolygó légkörén átszűrődő csillagfény segített a csillagászoknak megmérni a vízmolekulák jeleit.

Ha többet tudunk meg a bolygó légköréről, az segíthet a csillagászoknak besorolni, hogy pontosan milyen típusú világ a GJ 9827d – emlékeztet a CNN.

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.