Programtippek a március 15-i hosszú hétvégére

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rengeteg program van a nemzeti ünnepen. A hivatalos minden bizonnyal nektek (és valljuk be, nekünk is) elég unalmas, ezért próbáltunk pár olyat összeszedni Budapestről és környékéről, amikkel kihasználhatjátok a hosszú hétvégét.

Be lehet jutni a Parlamentbe

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Március 15-én nyílt nap lesz az Országházban is. 10:00 és 18:00 óra között lehet megnézni díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Ingyen van, regisztrálni nem kell, de itt biztos, hogy hosszabb sorban állás várható.

Szabad lesz a pesti alsó rakpart

És nemcsak az ünnepen, de mostantól október végéig minden hétvégén. Úgyhogy lehet sétálni, dumálni, bringázni, korizni. A rakpartnyitás a Margit hídtól az Irányi utcáig tart.

Ingyenes lesz sok múzeum

Annyiféle van, hogy megszámolni sem lehet, és a nemzeti ünnepen nagyon sokba ingyenes a belépés az állandó kiállításokra. A Szépművészeti múzeumba, a Műcsarnokba, a Magyar Nemzeti Galériába és a többibe. Sőt, extra kiállítások is vannak. Ha interaktívkodnátok, ott van a Csodák Palotája, de a Petőfi Irodalmi Múzeumban is lesznek programok. Ami fontos, hogy van, amire regisztrálni kell, és nem lehet csak úgy odamenni. Jó, ha csekkoljátok a helyek honlapjait, mielőtt elindultok. És sorban állással is számolnotok kell

Újra kinyit a Vasúttörténeti Park

Forrás: Vasúttörténeti Park
Forrás: Vasúttörténeti Park

A téli szünet után újra látogatható lesz március 15-én a Vasúttörténeti Park. És az első napon ingyenes a belépés 10:00 és 16:00 között. Lesznek interaktív programok, mint a kerti vasút, fordítókorong, kézihajtány. A Vasúttörténeti Park egyébként Európa legnagyobbja, amiben 100 vasúti jármű van, és akkora, hogy egy alkalommal szinte lehetetlen bejárni.

Indul a szezon az Aeroparkban is

Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark

Akkora az érdeklődés rá, hogy a vezetett programokra már most elfogyott minden jegy, ettől még magában a parkban bemászni régi gépekbe is tök izgalmas program.

Vasárnapi pecabörze

A budai Fény utcai piacon minden lesz, ami horgászat. A Budai pecabörzén a sikeres fogásról, jó csalikról is szó esik, és be lehet szerezni mindenféle pecacuccot.

Medveébresztő a veresegyházi Medveotthonban

Vasárnap lesz, és ingyen. Állati séták, látványetetések és nagyragadozók bemutatója is lesz. Medvék minden mennyiségben!

Ha még nem jártatok barlangban

A barlangok hónapja van márciusban, és ezért a legismertebb és a ritkán látogatható barlangokba is be lehet menni. Ez nem ingyenes, és jegyet előre venni kell rá. Vasárnap például a leghosszabb barlangban, a Pál-völgyiben lesz vezetett túra, amit 14 év felett ajánlanak.

Ha mégis az ünnepel kapcsolatos programot keresnétek

Egész napos ingyenes ünnepi programok lesznek március 15-én a budai Várban, a Várkert Bazárban és a Nemzeti Múzeumban is. Sokra regisztrálni kell, csekkoljátok, mielőtt elindultok. A teljes napi program ide kattintva érhető el.

+1: ha kirándulnátok

Nincs is jobb egy kis mozgásnál, ha szép időnk lesz. A Dunakanyar az egyik legjobb választás, mert közel van. Akár bringázni is lehet, de vonattal is lepattanhatunk (mondjuk oda érdemes időben jegyet venni, mert elég nagy a mozgás ezen a hétvégén). Ott van Zebegény, Kismaros, Nagymaros, Verőce, Esztergom. Bőven akad itt látnivaló. Ahogyan a Pilisben is, oda is érdemes elmenni, viszonylag könnyen megközelíthető buszokkal. De Budapesten belül is sok kirándulóhely van: a Hármashatár-hegy, a Kamaraerdő, a Normafa vagy akár az Apáthy-szikla.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!