Programtippek a március 15-i hosszú hétvégére

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rengeteg program van a nemzeti ünnepen. A hivatalos minden bizonnyal nektek (és valljuk be, nekünk is) elég unalmas, ezért próbáltunk pár olyat összeszedni Budapestről és környékéről, amikkel kihasználhatjátok a hosszú hétvégét.

Be lehet jutni a Parlamentbe

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Március 15-én nyílt nap lesz az Országházban is. 10:00 és 18:00 óra között lehet megnézni díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Ingyen van, regisztrálni nem kell, de itt biztos, hogy hosszabb sorban állás várható.

Szabad lesz a pesti alsó rakpart

És nemcsak az ünnepen, de mostantól október végéig minden hétvégén. Úgyhogy lehet sétálni, dumálni, bringázni, korizni. A rakpartnyitás a Margit hídtól az Irányi utcáig tart.

Ingyenes lesz sok múzeum

Annyiféle van, hogy megszámolni sem lehet, és a nemzeti ünnepen nagyon sokba ingyenes a belépés az állandó kiállításokra. A Szépművészeti múzeumba, a Műcsarnokba, a Magyar Nemzeti Galériába és a többibe. Sőt, extra kiállítások is vannak. Ha interaktívkodnátok, ott van a Csodák Palotája, de a Petőfi Irodalmi Múzeumban is lesznek programok. Ami fontos, hogy van, amire regisztrálni kell, és nem lehet csak úgy odamenni. Jó, ha csekkoljátok a helyek honlapjait, mielőtt elindultok. És sorban állással is számolnotok kell

Újra kinyit a Vasúttörténeti Park

Forrás: Vasúttörténeti Park
Forrás: Vasúttörténeti Park

A téli szünet után újra látogatható lesz március 15-én a Vasúttörténeti Park. És az első napon ingyenes a belépés 10:00 és 16:00 között. Lesznek interaktív programok, mint a kerti vasút, fordítókorong, kézihajtány. A Vasúttörténeti Park egyébként Európa legnagyobbja, amiben 100 vasúti jármű van, és akkora, hogy egy alkalommal szinte lehetetlen bejárni.

Indul a szezon az Aeroparkban is

Forrás: Aeropark
Forrás: Aeropark

Akkora az érdeklődés rá, hogy a vezetett programokra már most elfogyott minden jegy, ettől még magában a parkban bemászni régi gépekbe is tök izgalmas program.

Vasárnapi pecabörze

A budai Fény utcai piacon minden lesz, ami horgászat. A Budai pecabörzén a sikeres fogásról, jó csalikról is szó esik, és be lehet szerezni mindenféle pecacuccot.

Medveébresztő a veresegyházi Medveotthonban

Vasárnap lesz, és ingyen. Állati séták, látványetetések és nagyragadozók bemutatója is lesz. Medvék minden mennyiségben!

Ha még nem jártatok barlangban

A barlangok hónapja van márciusban, és ezért a legismertebb és a ritkán látogatható barlangokba is be lehet menni. Ez nem ingyenes, és jegyet előre venni kell rá. Vasárnap például a leghosszabb barlangban, a Pál-völgyiben lesz vezetett túra, amit 14 év felett ajánlanak.

Ha mégis az ünnepel kapcsolatos programot keresnétek

Egész napos ingyenes ünnepi programok lesznek március 15-én a budai Várban, a Várkert Bazárban és a Nemzeti Múzeumban is. Sokra regisztrálni kell, csekkoljátok, mielőtt elindultok. A teljes napi program ide kattintva érhető el.

+1: ha kirándulnátok

Nincs is jobb egy kis mozgásnál, ha szép időnk lesz. A Dunakanyar az egyik legjobb választás, mert közel van. Akár bringázni is lehet, de vonattal is lepattanhatunk (mondjuk oda érdemes időben jegyet venni, mert elég nagy a mozgás ezen a hétvégén). Ott van Zebegény, Kismaros, Nagymaros, Verőce, Esztergom. Bőven akad itt látnivaló. Ahogyan a Pilisben is, oda is érdemes elmenni, viszonylag könnyen megközelíthető buszokkal. De Budapesten belül is sok kirándulóhely van: a Hármashatár-hegy, a Kamaraerdő, a Normafa vagy akár az Apáthy-szikla.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?