Rendkívüli hír: meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően.

Ficót a helyi kultúrház előtt érte a támadás, ahol a kormányülést is tartották. Úgy tudni, a miniszterelnököt a hasán, lábán és kezén érte találat, azután, hogy az ülés végén az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. A kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen öt lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik. Ficót életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Group photo in the presence of Boris Susko, Maroš Šefcovic

A támadót ártalmatlanították, a rendőrség pedig elfogta. Az elkövetőt Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek is.

A lövöldözés környéket lezárták, a kulturális központot evakuálták, a biztonságiak pedig a többi kormánytagot is biztonságba helyezték.

Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkot kaptam. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

Robert Fico szlovák jogász, a baloldali populista SMER párt elnöke. 2023-ban tért vissza a miniszterelnöki székbe, miután 2018-ban elsöpörték a Ján Kuciák oknyomozó újságíró meggyilkolása utáni tüntetések. Először 2006 és 2010, majd 2012 és 2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke. Bár korábban éles vitái voltak a magyar kormánnyal, 2023-as újraválasztása után Orbán Viktor egyik legfőbb szövetségeseként tekintett rá.

A magyar miniszterelnök a lövés híre után arról írt a Facebookon, hogy mély megdöbbenéssel értesült a barátját ért szörnyű támadásról, és imádkozik a mielőbbi felépüléséért. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke szintén a közösségi médiában kívánt Ficónak gyors felépülést.

Források: Új Szó. Denník N. hvg.hu.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?