Hogy köszönnek egymásnak az elefántok?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon fontos elefántügyi kutatásról számolt be nemrég az IFL Science: egy csapat tudós megfigyelte, hogyan hívják fel magukra az elefántok a barátaik figyelmét.

Az emberek sokféleképpen üdvözölhetik egymást, amikor találkoznak: integethetnek, megölelhetik egymást, felkiálthatnak, ha épp messzebb állnak egymástól. Úgy fest, nem sokban különböznek az ormányos állatok sem: az üdvözlő gesztusok egész sorát használják, és erre már bizonyíték is van.

Amikor az elefántok a barátaikkal találkoznak, mozgatják a füleiket, különböző hangokat adnak ki és… még kakilnak is. A zimbabwei Jafuta rezervátumban élő, félfogságban tartott elefántokat tanulmányozva a kutatócsapat 89 találkozásnak volt szemtanúja és összesen 1282 üdvözlő gesztust látott. Ebből 1014 fizikai volt, 268 pedig valamiféle hangadás.

Az egymást üdvözlő elefántbarátok mindenféle kombinációt alkalmaztak. A leggyakoribb az volt, hogy csapkodták a füleiket és dörmögő hangokat adtak ki. A kutatócsoport szerint a fülek széttárása amúgy megkönnyítheti, hogy meghallják, mit válaszol a másik elefánt. A második leggyakoribb esetben az elefántok mereven tartották a füleiket és csak dörmögtek egy kicsit.

A találkozások 71 százalékában az elefántok kevésbé kellemesen üdvözölték egymást, például pisiltek és kakiltak – ennek a tudományos oka a kutatók szerint az lehet, hogy a szaglás jóval nagyobb szerepet játszik az elefántok kommunikációjában, mint azt korábban feltételeztük.

Az elefántok aszerint is variálták az üdvözlő gesztusokat, hogy a barátjuk rájuk nézett-e: ha a másik elefánt elfordította a tekintetét, a közeledő állat nagyobb valószínűséggel adott ki hangokat. Ha a barát már ránézett, akkor vizuális gesztusokat használt vagy esetleg megbökte a másik elefántot az ormánya végével.

A tanulmány azt sugallja, hogy az elefántok nagyon is összetett közösségben léteznek. Szétválnak, összejönnek, nyomon követik egymást az idő múlásával. Akárcsak az emberek! (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!