Sikeres volt a Starship negyedik repülése

Tegnap negyedszer indították útnak a SpaceX űripari vállalat gigantikus, Starship nevű űrhajóját. A kísérlet teljes sikerrel zárult, és nagy lépés Elon Musk cége számára.

A Starship (Csillaghajó) a Super Heavy hordozórakétával repült. A 122 méteres űreszköz kifogástalanul működött, most még utasok nélkül. A próbának két célja volt: épségben visszahozni a hordozórakétát újbóli felhasználásra, és hasonlóan leszállni magával az űrhajóval. Mindkét cél teljesült, a sikert tömegek ünnepelték a SpaceX bázisán. A Starship egyik fékszárnya ugyan elégett a visszatérés során, de ennek ellenére a terv szerint leszállt.

Az indítás pillanata a texasi űrközpontban

A Starship azért készült, hogy az űrrepülést minden eddiginél olcsóbbá tegye. A hagyományos űrrakéták ugyanis fellövés után megsemmisülnek, és újat kell építeni a következő repüléshez. A SpaceX eszközei viszont újra felhasználhatók. Igaz, az indítások előtt komoly javítások és vizsgálatok szükségesek. De legalább nem kell teljesen új rakéta.

A távlati cél nem más, mint a Mars meghódítása, akár állandó bázis létesítése a vörös bolygón. Ehhez még sok próbára és további fejlesztésre lesz szükség, ha egyáltalán megvalósul. Az első állomás a Hold lesz. A NASA, az Egyesült Államok űrhivatala a Starshippel tervezi a visszatérést a Holdra az évtized végén.

A hajó első három repülése nem volt ilyen sikeres. Különböző okokból az űreszközök megsemmisültek indítás után, de ezekből is értékes tapasztalatot szereztek a mérnökök. Az idei évben még hat tesztrepülést tervez a vállalat. (Space.com)

Fotók: SpaceX

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!