Sokkal jobban megérted a szöveget, ha papírról olvasod

A Valenciai Egyetem kutatói átnéztek több tucat tanulmányt, ami az utóbbi 20 évben készült, és ami közel 470 000 ember szövegértését vizsgálta. Azt fedezték fel, hogy a nyomtatott szöveg olvasása legalább hat-nyolcszor nagyobb mértékben javítja a szövegértési képességeket, mint a digitális olvasás.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy amit a neten olvasol, általában gyengébb minőségű szöveg. Kevesebb az összetett mondat. A mondatok rövidek. Mint ez.

De az okok közt szerepel az is, hogy a neten főleg a közösségi médiában megjelenő posztokat olvasod, ahol kevés az érvelés, és rengeteg a társalgásban használt rövidítés. A szövegek is sekélyesebbek, és inkább csak átfutod őket, és nem mélyülsz el bennük.

A kutatás azt is megállapította, hogy a fentiek főleg általános iskolás gyerekekre vonatkoznak. Középiskolában és egyetemen már kevésbé jellemző, hogy az okoseszközökről való olvasás rontaná a szövegértést. Ez a tudósok szerint azért is lehet, mert minél fiatalabb valaki, annál könnyebben elkalandozik a figyelme. Elég egy bejövő üzenet, és már nem tudod, mit olvastál korábban. Ez a készség elvileg javul, ahogy idősödik az ember, de nem feltétlenül mindenkinél.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy azok a gyerekek, akik szinte csak digitális felületen olvasnak, sokkal kevesebb szóval találkoznak. Ez szintén nem segít abban, hogy később komolyabb szövegeket meg tudjanak érteni. Ennek pedig majd a tanulás láthatja kárát.

(theguardian.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.