Ukrajna az Európai Unió tagja lehet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hosszú tanácskozás után az Európai Unió állam- és kormányfőkből álló szervezete, az Európai Tanács úgy döntött, hogy a tagállamok megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajával és Moldovával is. A döntést tegnap a magyar miniszterelnök nélkül hozták meg, Orbán Viktor ugyanis – egyedül – kivonult a teremből a szavazás előtt. Így végül nem tett keresztbe a többi tagállamnak, pedig eredetileg az volt a terv, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Ukrajna rögtön az unió tagja lesz. Azt, hogy egy ország felvételt nyerjen az EU-ba, hosszas tárgyalások előzik meg, a tagjelölt országnak számos feltételt kell teljesíteni. Ukrajna dolgát most leginkább az nehezíti, hogy háborúban áll a területét megszálló Oroszországgal. És az sem segít, hogy a neki szánt uniós támogatást, 50 milliárd eurót egyelőre nem kaphatja meg. Ennek az az oka, hogy Orbán Viktor tegnap megvétózta az erről szóló döntést. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?