Sosincs egyedül, akinek ikertesója van

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ki az, aki életében legalább egyszer nem gondolt volna arra, hogy milyen jó lenne egy ikertestvér? Ha pedig van neki, akkor meg ne gondolta volna azt, hogy ez az egyik legmenőbb dolog a világon. Ha van ikertesód, mindig van kivel játszani, beszélgetni. Ha egypetéjű ikrek vagytok, cserélgethetitek a ruháitokat, sőt, öltözhettek egyformán. Vagy egymás helyet felelhettek órán. Azt mondják, az ikrek megérzik és kitalálják egymás gondolatait. Ennek egyébként tudományos alapja is van, mégpedig a nagyon hasonló agyműködés. De van még rengeteg érdekes dolog, amit az ikrekről tudni érdemes.

Az egypetéjű ikrek nagyon egyformák, és mindig egyneműek, a kétpetéjűek viszont csak annyiban hasonlítanak egymásra, mint az átlagos testvérek. Ők lehetnek azonos és különböző neműek is. Olyan is előfordul, hogy nem egyszerre indul az életük, sokszor van, hogy az ikrek egymás utáni napon születnek meg.

Pixabay

Az ikrek közt előfordulnak tükörikrek, ez azt jelenti, hogy például az egyiküknek a jobb oldalán van anyajegye, a másiknak a balon. Vagy az egyikük jobb-, a másikuk balkezes. Az is érdekes, hogy az ikrek közt kétszer nagyobb a balkezesek aránya, mint a társadalom egészében, nagyjából minden ötödik iker balkezes. Az ikrek ujjlenyomata nem egyforma ugyan, de sokkal jobban hasonlít egymásra, mint bárki másnál.

Senki nem ismeri annyira jól a testvérét, mint egy iker. A babák ugyanis már az anyaméhben elkezdenek barátkozni, a vizsgálatok szerint már a 14-18 hetes magzatok is figyelnek egymásra, megérintik és nézik egymást. Sokszor előfordul, hogy a babák később saját külön nyelven beszélgetnek egymással, amit csak ők értenek meg. Még egy másik ikerpár sem.

Ikrek 1970-ben kép: Fortepan/Kádár Iván

Európában nagyjából minden 85. szülésre jut egy ikerpár, ennél jóval ritkábban fordul elő, hogy nem kettő, hanem több baba születik egyszerre. És sajnos minél több iker fejlődik egyszerre az anyaméhben, annál kisebb az esély az élveszületésre. Mindössze egy élve született kilences ikreket tartanak nyilván a világon, és csak 10-19 nyolcas iker születésről tudni. A hetes ikrek nagyjából 40-50-en lehetnek, és 80-170 hatos iker élhet most a világban.

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy az ikrek átlagosan tovább élnek, mint a többi ember. A tudósok szerint ennek viszont nem a genetika az oka, hanem az, hogy az ikrek jobban gondoskodnak egymásról. Azaz olyan anyagi és lelki támogatást tudnak nyújtani egymásnak, ami elősegíti, hogy tovább éljenek.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!