Visszaélt Scarlett Johansson hangjával a mesterséges intelligencia

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A 2013-as Her (A nő) című filmben a Joaquin Phoenix által alakított Theodore Twombly reménytelenül beleszeret számítógépe operációs rendszerébe, ami az első mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszer. Ez csak egy hang, Samanthának hívják, és Scarlett Johansson hangján szólal meg.

A színésznő ehhez a szerephez adta a hangját, de nem gondolta volna, hogy kicsit több mint tíz évvel később a film valóssággá válik.

Johansson ugyanis panaszt tett az OpenAI ellen, ami az egyik új chatbotjának kísértetiesen hasonló hangot adott, mint az övé. Johansson azt mondja, korábban a cég többször is megkereste, hogy legyen az új chatbot hangja, de ő ezt határozottan visszautasította. A chatbot egyébként szöveget olvas fel hangosan a felhasználóknak.

Amikor az új modell, ami a Sky nevet kapta, piacra került múlt héten, a felhasználók gyorsan megtalálták a hasonlóságot közte és Johansson filmbeli chatbotja között. A BBC birtokába került dokumentumok szerint Johansson panaszában elmondja, hogy a Sky debütálása előtt két nappal is még azzal hívta fel a cég vezetője, Sam Altman, hogy gondolja meg magát.

A panasz miatt a cég lecserélte Sky hangját, de Altman tagadja, hogy Johanssonéról mintázták volna.

Nincs egy éve, hogy színészek sztrájkba léptek, hogy a megfelelő bérezés mellett a mesterséges intelligencia előretörése ellen tiltakozzanak. Ennek részese volt Johansson is. A megállapodás, ami véget vetett a sztrájknak azt is tartalmazta, hogy a cégek nem fogják a színészek arcát és hangját használni az ő beleegyezésük nélkül. (BBC)

(Kiemelt kép: Scarlett Johansson Fekete özvegyként/Imdb)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!