Számolj te is madarakat! 

Órákat ülni a vízparton és várni a nagy fogásra talán unalmasnak tűnhet, de akad, akiket ez megnyugtat. Viszont ha csak harminc perced van, szereted a madarakat, és jó megfigyelő vagy, akkor most sokat segíthetsz, és ehhez semmilyen előzetes tudás nem szükséges.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrégiben hirdette meg a Nagy Téli Madárles akcióját. A kezdeményezés lényege, hogy etetők közelében, parkokban, kertekben élő madarakról adatokat gyűjtsenek. Például azt, hogy melyik faj a leggyakoribb, vagy hogy hogyan viselkednek egymással az állatok. Az adatok felvitelét egy mobiltelefonos alkalmazás, a Turdus segíti, ez ingyenesen elérhető Android és Apple telefonokra is. Ezzel az applikációval könnyű lesz a leggyakoribb fajok meghatározása is. 

A madarakat legjobb az etetők körül vagy természetes táplálkozóhelyek közelében megfigyelni. Olyan helyet válassz, ahol leülhetsz vagy kényelmesen tudsz állni harminc percig, illetve ha teheted, akkor a délelőtti órákban végezd a megfigyelést. 

A madarak számlálása és meghatározása mellett fontos a környezet és az állatok viselkedésének megfigyelése is, mivel ezekből az adatokból is lényeges következtetéseket vonnak le az elemzők. Ha nincs sok madár az etető körül, vagy úgy gondolod, hogy semmi érdekfeszítőt nem tapasztaltál, akkor is rögzítsd a látottakat, mert a szakemberek számára ez is hasznos információ, ezzel is segíted a munkájukat. 

Az alkalmazást letöltheted az MME honlapján.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Meleg is lesz, melegek is, sőt szivárvány is várható! Vagyis ugorgyán! Meg ufók!

Kidobták Magyar Pétert egy bulihelyről, Orbán Viktor házasodó fotelekről beszélt – híradó

És még: meghosszabbították a hőségriadót, Múzeumok Éjszakája lesz holnap.