Színre lépett a sodrófadiagram, jön a penge nélküli bicska – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érettségi hírek

Több mint 75 ezren írásbeliztek ma matekból. Az Eduline által megkérdezett diákok és a szakértő tanár is korrektnek, vállalhatónak tartotta a feladatsorokat. A vizsga első részében a diákoknak 12 rövid feladatot kellett megoldaniuk 45 perc alatt. Kaptak feladatokat többek között halmazokról, kellett százalékot számítaniuk, és voltak rövid geometriai példák is a logaritmus, a statisztikai feladatok és a függvények mellett. A második részben többek között egyenletek, sodrófadiagram, gráfok és valószínűségszámítás szerepelt a feladatlapokon. Holnap a történelemmel folytatódik az érettségi. (Eduline)

Volt egy hibás mondat a matekérettségiben. A középszintű matematika érettségi 17-es feladatának c) részében elírtak egy szót, amivel összezavarhatták az érettségizőket. A mondat így hangzott: „9 olyan krémes volt, amelyben szerepelt zserbó”. Viszont a krémes helyett valójában a rendelés szónak kellett volna ott szerepelnie: „9 olyan rendelés volt…”. Az Oktatási Hivatal egyelőre nem reagált az észrevételre, ha megteszik, cikkünket frissítjük. (24.hu)

Reddit

Már nem Marosi Beatrix a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója. Ő volt az, aki a tanártüntetések idején kirúgta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, akik emiatt munkaügyi pert indítottak. A tankerülethez tartozik az Eötvös és a Vörösmarty Gimnázium is, ahonnan szintén kirúgtak egy-egy tanárt polgári engedetlenség miatt. Marosi állítólag áprilisban távozott a posztról, de azt nem tudni, hogy önként mondott-e le vagy leváltották. Helyét Tóth János vette át, Marosi pedig szakmai vezetőként dolgozik tovább a tankerületnél. (Telex)

A Fidesz egyik képviselője, Dunai Mónika olyan törvényt alkotna, amely szerint a papoknak nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, ha azokról úgy értesülnek, hogy valaki meggyónja nekik (azaz bevallja, hogy bűnt követett el). Pedig egy másik törvény szerint mindenkinek, aki gyerekekkel dolgozik és része a megóvásukra való jelzőrendszernek, szólnia kell a tudomására jutott bűncselekményekről, különben börtönbe is kerülhet. Ez alól kapnának felmentést a gyóntató papok. A javaslatra egy másik párt, a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence hívta fel a figyelmet, aki szerint a gyónási titok nem lehet fontosabb a bántalmazott gyermekek jogainál, érdekeinél. (hvg.hu)

Dunai Mónika / Facebook

Fogalmazást kell írnia büntetésből a KRÉTA fejlesztőjét feltörő kamasz hekkernek. A nyomozás alapján ő volt az, aki még 2022-ben adathalász támadást intézett az iskolai rendszer fejlesztője ellen, feltörte a cég egyik munkatársának levelezését, és azon keresztül a KRÉTA-val kapcsolatos érzékeny adatokhoz is hozzáférhetett. Mivel az elkövető még mindig fiatalkorú, felfüggesztették az ellene folyó eljárást, de „magatartási szabályokat” írt elő neki az eljáró ügyészség: írásban kell bocsánatot kérnie a sértettektől, és fogalmazást kell írnia a történtekről. Meg kell térítenie az okozott kárt is, tízezer forintot. A felfüggesztés után az eljárást várhatóan meg is szüntetik, tehát az illető ennyivel megússza az ügyet. (Telex)

Nagyon sok rendőr lesz holnap a fővárosban, Budapest rendőrfőkapitánya ugyanis fokozott ellenőrzést rendelt el Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai látogatása miatt. Az I., IX., XI., XV., XIX., XX. és XXIII. kerületben forgalomkorlátozások várhatók, érdemes időben elindulni mindenhová. Szijjártó Péter külügyminiszter „történelmi jelentőségűnek” nevezte az elnök magyarországi látogatását. A programról egyébként nem sokat tudni, a felek állítólag gazdasági kapcsolatok megerősítéséről beszélnek majd, illetve aláírnak tizenhat megállapodást. (Police.hu, MTI)

Hszi Csin-ping. European Union, 2024 / Wikipedia.

Jön a penge nélküli svájci bicska. Az ikonikus bicska gyártója, a Victorinox ezzel a változattal reagál a késes támadások növekvő számára – amelyek következtében egyre több országban tiltják vagy korlátozzák a késviselést. A vállalat vezérigazgatója kifejtette, hogy olyan eszközt szeretnének kifejleszteni, ami például kerékpárosok vagy egyéb hobbisportolók számára is hasznos lenne: nekik sokféle eszközre van szükségük, de pengére pont nincs. A Victorinox évente körülbelül 10 millió darabot gyárt a zsebszerszámokból. Mintegy 400 különböző típus közül lehet választani, van köztük olyan is, aminek 73 funkciója van. A NASA űrhajósai még az űrbe is vitték őket. (Guardian)

Még a vasárnapi anyák napja apropóján tett közzé elképesztően cuki fotókat a Fővárosi Állat-és Növénykert. A fotók – amelyeken anyaállatok szerepelnek a kicsinyeikkel – mind az állatkertben készültek a közelmúltban. Kettőt mutatunk közülük, ezen a linken pedig a többi fotót is megnézheted! (Budapest Zoo)

Fővárosi Állat-és Növénykert
Fővárosi Állat-és Növénykert

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.