Toleráns jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Irtózatos idő lesz ma. 38 fokig emelkedhet a hőmérséklet, ez az év eddigi legmelegebb napja. Itt már nem naptejről meg szalmakalapról beszélgetünk. A legjobb ilyenkor elbújni, és nem menni a napra délután 4 óráig. Ez gyerekeknél különösen fontos, mert a fiatal bőr még nehezebben tolerálja a sugárzást.

Ami annyit jelent, hogy rosszabbul tűri. A tolerancia szóval valószínűleg találkoztál már, és egyre többször fogsz. Annyit jelent, hogy türelem vagy elfogadás. Ez a mi korunk egyik kulcsszava.

Egyre többen vagyunk ezen a bolygón. Az Európai Unióban mindenki szabadon mozoghat. Tömegek költöznek faluról városba, városból kisvárosba, Magyarországról Angliába. Százezrek menekülnek a háborúk elől. És mindenki viszi magával azt, amit otthonról hozott, meg ami vele született.

A sikeres társadalmak képesek elfogadni azt, ha valaki különbözik – amíg azzal másnak nem árt. Hiszen ismerik a saját zsenijeik életét. A magyar kultúra legnagyobb alakjai – tudósok, művészek, írók és költők – bizony elég furcsa figurák voltak. Máshogy éltek, máshogy gondolkodtak, mint az átlagember. Ebből többnyire botrány lett, és némelyikük meg is itta a levét a különcségének. Ma pedig áldjuk a nevüket. A Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc például elég valószínű, hogy meleg volt.

Sokféleképpen lehet valaki más, mint a többség. Lehet balkezes, lehet túlérzékeny, lehet lány létére műszaki zseni, vagy fiúként balettrajongó. És lehet, hogy az érzelmei, a vonzalmai is különböznek. Holnap lesz Budapesten a Pride-menet, a melegek és egyéb LMBTQ-emberek felvonulása – erről írunk ma részletesen. Az ő életük ma sem egyszerű. De az idő múltával egyre többen tolerálják őket. Ebben segít, ha nem bujkálnak, nem szégyenkeznek, hanem vállalják magukat. Mindig könnyebb gyűlölni általában a meleget, a zsidót vagy a cigányt, mint az élő, hús-vér embert, akinek arca van. Aki mellesleg zeneszerző, tanár, buszvezető, apa, anya, és valakinek a gyereke. A Pride arról szól, hogy lássuk őket szemtől szembe.

És hogy tanuljuk meg elfogadni őket. Ahogy elfogadjuk azt is, hogy némelyeket Alajosnak vagy Leilának hívnak. Sőt, nekik boldog névnapot is kívánunk!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.