Vintage Story: ha unod a Minecraftot

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Minecraft a világtörténelem egyik legsikeresebb játéka, Magyarországon is. Játékosok százmilliói szórakoztak el a végtelen legózás élményével az elmúlt tizenhárom évben. Annyira, hogy sokan már meg is unták. Nekik készült a Vintage Story, amely egy Minecraft-modból nőtte ki magát teljes értékű játékká.

Itt egy kissé zordabb a világ.

Olyasmi, mint amivel az ókori ember nézett szembe. Sokáig örülni fogsz a vacak pattintott kőkésednek – de csak miután kipattintottad fáradságos munkával. Még jobban fogsz örülni, ha összeszedsz annyi rézdarabkát, hogy öntsél magadnak egy csákányt… az agyagformában, amit szintén apránként kell megépítened.

Ha szerencsés vagy, és találsz még rezet meg ónt, akkor ezekből már tudsz bronzot csinálni. És talán utána is nézel, hogyan ment ez valaha, és micsoda jelentősége van annak a bronznak, amelyről egy ötezer éves korszakot neveztek el.

A vasról ne is beszéljünk.

Hideg, éhség és farkasok – itt ilyen a tél, és nem jön a Télapó.

A növényeid lassan nőnek, és tápanyag kell nekik. Vetésforgó kell, nem ültethetsz ugyanoda folyton répát. És a nyulak megeszik, ha nem vigyázol.

A tél kemény lesz. Elmaradnak és lefogynak az állatok, nincsenek gombák és bogyók, a kerted kipusztul. Amit raktároztál, aligha lesz elég. Talán túléled nádak gyökerein és sovány nyulakon. A vadállatok brutálisak. A medve és a farkas könnyedén megöl, de a vadjuhnak és a disznónak sem esik nehezére. De simán meg is fagyhatsz, ha eltévedsz, és nem tudsz tüzet rakni.

És vannak más szörnyek is.

Mert ez a világ kissé elvarázsolt, és minél mélyebbre mész a fémekért és kincsekért, annál veszélyesebb. Jól fog jönni a páncél – ha egyszer eljutsz odáig rengeteg munkával.

Fűrészlap lesz, ha el nem fuserálod

A Vintage Story világában nem az a kihívás, hogy felépíts egy lovagvárat. Boldog leszel, ha télre összehozol egy tűrhető parasztházat, lesz benne egy meleg ágyad és egy üllőd, amin dolgozhatsz, és a pincében még marad egy kis liszt kenyérsütéshez. Majd jövőre… talán lesznek méheid és sajt is. Itt nem világhódító hős vagy, hanem riadt kis állat, akit meg akar ölni az időjárás, a természet és az éhség. A szerénység világa ez, és sokat tanít arról, milyen lehetett a túlélésért küzdeni. Nem a sárkánnyal, csak a hideggel.

A Vintage Story nincsen kész, a ma szokásos early access (nyílt próbaüzem) modellben kapható a fejlesztő osztrák stúdió honlapján, 18 euróért. A fejlesztés folyamatos, és ebből kiveszik a részüket a játékosok is, akik több mint ötszáz kiegészítőt gyártottak a játékhoz. Szóval ha szeretnél küzdeni az életedért, és a hosszú teleken kovácsolással meg fazekasmunkával pepecselni, akkor ez a te játékod!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!