Virágéknál ég a világ, sütik már a rántott békát!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy több mint 500 környezetvédelmi aktivistából álló csoport arra figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnököt, hogy

a híres francia csemege, a cuisses de grenouille, azaz a békacomb népszerűsége veszélyezteti egyes békafajok fennmaradását.

A békacomb nagyon népszerű étel a franciáknál, sokféle módon készítik. A legtöbbször megfuttatják egy kis vajon, fokhagymával és petrezselyemmel ízesítik. De a gyerekdalból ismert rántott béka sem teljesen fikció, párizsi módra néha bepanírozzák és forró zsiradékban sütik ki a combokat. Előfordul az is, hogy tojássárgával, fehérborral és gombával tálalják a brekekét.

És pont ez a környezetvédők baja. Az aktivisták (összesen 557-en írták alá a Macronnak címzett levelet) azt állítják, hogy évente 4070 tonna fagyasztott békacombot importálnak az Európai Unióba, ami a faj méretétől függően 80-200 millió békának felel meg. Csak Franciaországban évente több mint 3000 tonna fagyasztott békacombot fogyasztanak el.

Pixabay

Az aktivisták szerint ezeknek a békáknak a túlnyomó többsége Indonézia, Törökország és Albánia vadon élő populációiból származik, ahol egyes békafajok visszaszorulóban vannak. Vietnam szintén nagy békacomb-exportőr, de ezek a békák jellemzően nem vadon élő, hanem tenyésztett békák. A környezetvédők azt javasolták, hogy mivel a franciák eszik a legtöbb békát az EU-ban, vállaljanak felelősséget a békafajok védelméért.

Szerintük az olyan fajok, mint a folyami, a rákevő és a rizsföldi béka állománya erősen lecsökkent az évek óta tartó intenzív kereskedelem miatt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Európában élő természetes békapopulációkat uniós jog védi – de azt egyáltalán nem szabályozzák, hogy más országokból lehet-e több millió állatot begyűjteni.

A levelet aláíró állatorvosok szerint a békapopulációk összeomlása ökológiai egyensúlyhiányt okozhat: ha kevesebb a béka, több a szúnyog, ami hatással lehet az emberi egészségre is. Az aláírók felszólították Franciaországot, hogy dolgozzon ki javaslatokat az erősen fogyó békafajok védelmére. Nemrég egy olyan békáról is írtunk nektek, aminek egy saját kis gombája nőtt az oldalán. A furcsa kis állatot itt nézheted meg.

(CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!