Történelmet írt egy essexi gyerek a Forma-1-ben

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden idők legfiatalabb brit indulójaként ugrott be a Forma-1 szombati futamába a 18 éves essex-i srác, Oliver Bearman. A Ferrari csapatából ugyanis kiesett Carlos Sainz, akit a szombati verseny előtt vakbélgyulladással kellett műteni. Bearman eddig a Ferrari F2-es csapatában versenyzett, és elvileg szóba is jöhetett tartalékként. De a múlt csütörtöki szabadedzés előtt mindössze másfél órával szóltak neki, hogy indulni fog a nagyok közt. Az autót is ekkor próbálta ki először. Ennek ellenére az időmérők után a 11. helyről startolt, és a szombati versenyen a hetedik helyen zárt. Ezzel pedig pontot szerzett a Ferrari csapatának.

Oliver, vagy ahogy becézik, Ollie már kisgyerekként imádta az autókat, matchboxokat gyűjtött és a Forma 1-et nézte az apukájával, aki a legnagyobb rajongója. Mindössze négyéves volt, amikor a brit Jenson Button világbajnok lett, és alig kettő, amikor a britek eddigi legsikeresebb versenyzője, a szintén angol Lewis Hamilton bemutatkozott a pályán. Vele egyébként a szombati versenyen kemény harcot vívott, és végül két hellyel Hamilton előtt végzett. És Lewis Hamilton volt az, aki a verseny után kisegítette Bearmant a kocsijából.

Ollie 5-6 évesen kezdett gokartozni, és rögtön látszott, hogy tehetséges. Forma 4-es versenyzőként olasz és német bajnokságokban indult, majd 2021-ben a Ferrari modenai akadémiájához került. Ide egyébként az anyukája először nem akarta elengedni, mert úgy vélte, a kis Olivernek inkább az iskolát kellene befejezni. Az autósport úgy tűnik, hogy örökletes a családban, Bearman apja és nagyapja is versenyeztek, az öccse, Thomas és a húga, Amelie pedig szintén gokartoznak.

A szombati Szaúd-arábiai Nagydíj után várható volt, hogy Bearman népszerűsége az egekbe ugrik. A közönségszavazást a futam után elsöprő sikerrel nyerte meg, az Instagram-követőinek száma pedig hirtelen egymillió fölé ugrott. A kérdés pedig az, hogy milyen jövője lesz a Forma-1-ben, ugyanis a 2025-ös szezonra még sok pilótának nincs szerződése. Addig viszont Ollie marad a F2-ben.

Oliver csodába illő beugrása egyébként kísértetiesen hasonlít egy 2022-es történethez. Akkor a Williams csapatában induló Alexander Albont kellett helyettesíteni az olasz nagydíjon, aki szintén vakbélgyulladást kapott. A beugró Nyck de Vries élete első F1-es futamán a kilencedik helyet szerezte meg. És őt is Hamilton segítette ki az autóból a futam után. De Vries története végül kudarcosan zárult, bekerült ugyan állandó tagként a Red Bull egyik F1 csapatába, de onnan a gyenge teljesítménye miatt a szezon közepén kirúgták. Remélhetőleg Oliver Bearmanre nem ez a sors vár. (hvg.hu, racingline.hu)

Kiemelt kép: Ferrari

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.