holokauszt

A holokauszt kifejezést szűkebb értelemben az európai zsidóság második világháború alatti kipusztítására használjuk. A náci Németország és annak vezetője, Adolf Hitler azt hirdette, hogy a zsidóság, amire nem vallásként, hanem fajként tekintett, a világuralomra tör.  Ezért a teljes zsidó népesség – beleértve a csecsemőket, gyerekeket, felnőtteket és időseket is – elpusztítását rendelte el. A háború végéig legalább hatmillió európai zsidót, köztük 400 000 magyart gyilkoltak meg. Volt, aki katonai munkaszolgálat közben halt meg, de a többség az úgynevezett koncentrációs táborokban tömeges kivégzések áldozata lett.

A holokauszt szót tágabb értelemben minden népirtásra használjuk, ami ebben az időben történt. A második világháborúban a nácik nemcsak a zsidók, hanem a cigányság, a fogyatékkal élők és a szexuális kisebbségek kiirtását is elrendelték. Ugyanígy üldözték a kommunistákat, a politikai és vallási ellenállókat is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!