Párt

Politikai szervezet, amelynek célja a hatalom megszerzése vagy befolyásolása, általában választás útján. A pártot hasonlóan gondolkodó emberek alkotják, akiknek közös elképzelésük van az ország ügyeinek intézéséről, és ehhez keresnek támogatást.

Hagyományosan a pártokat jobb- vagy baloldaliként tartják számon. A jobboldal általában a hagyományokat hangsúlyozza, és idegenkedik az újításoktól; más szóval konzervatívnak is nevezik őket. Jellemzően ellenzik, hogy az állam túlzottan támogassa a szegényeket, mert úgy vélik, ez lustaságra, ingyenélésre késztetné őket a kemény munka helyett. A baloldal hajlamos a hagyományok elvetésére és új megoldások keresésére, és az egyenlőséget tartja a legfontosabbnak, vagyis hogy mindenkinek legyen esélye az életben akkor is, ha szegénynek születik. Mindkét irányzatnak vannak szélsőséges, fanatikus képviselői, akik többnyire több bajt hoznak, mint hasznot.

A jobb-bal felosztás nem mindig alkalmazható. A liberálisok például a szabadságot helyezik előtérbe, de vannak köztük, akik az egyenlőséget a szabadság feltételének tekintik, mások viszont az akadályának. Léteznek továbbá zöld pártok, amelyek a környezetvédelemnek rendelik alá a politikát, és olyanok is, amelyek egyetlen ügy köré szerveződnek, például egy vallást vagy épp a földművelőket képviselik. Továbbá vannak viccpártok is, ők csak jól akarnak mulatni, és a politikában a poénokat keresik.

Parlamenti demokráciákban egy vagy több párt alkotja a kormányzó többséget. Ha többen állnak össze, azt koalíciónak nevezik. A kormányon nem lévő pártokat ellenzéknek hívjuk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!