Tíz útravaló Dániából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Dániának 2024. január 15-től (hétfőtől) új királya van, X. Frigyes, mivel édesanyja lemondott a trónról. Ebben a cikksorozatunkban olyasmit írunk meg egy-egy országról, amit nem biztos, hogy tanultál az iskolában. 

Főváros: Koppenhága
Lakossága: 5,9 millió fő
Terület: 42 933 km² (Hozzávetőleg feleakkora, mint Magyarország.)

1. A LEGO Dániából indult sikeres útjára

1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester kezdett fajátékokat gyártani, de csak két évvel később nevezte el LEGO-nak. (Leg godt dánul azt jelenti: játssz jót.) A ma ismert műanyag formát 1947 után kezdték gyártani. A játék újítása a korábbi építőkockákhoz képest, hogy a négyszögletes építőelemek tetején bütykök voltak, alul pedig lyukas volt, így össze lehetett illeszteni őket. Magyarországon 2008 óta működik LEGO-gyár Nyíregyházán. Naponta csaknem százmillió elemet gyártanak itt.

2. Hans Christian Andersen hazája

Hans Christian Andersen dán író, többek között A rút kiskacsa, A kis gyufaáruslány, A rendíthetetlen ólomkatona, A kis hableány szerzője. Műveit több mint 140 nyelvre fordították le világszerte. Az Odensében lévő Andersen Múzeumban a legtöbb fordításból megtalálható legalább egy példány. 

Forrás: Wikipédia (Andersen szülőháza)

3. A második legboldogabb ország a világon

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által készített „boldogságjelentés” szerint 2023-ban Dánia volt a világ második legboldogabb országa. Egyedül Finnország előzte meg. A dánok úgy vélik, hogy ennek fő oka a „hygge”. Szó szerint meghittséget, melegséget jelent. Számukra ez főként a családdal, barátokkal eltöltött minőségi idő. 

4. Dániának van a legrégibb zászlója

A dán lobogót 1219-ben ismerték el az ország nemzeti zászlójaként. Vagyis Dánia már több mint 800 éve ugyanazt a nemzeti lobogót használja. 

Forrás: Wikipédia

5. Itt vannak a világ legrégebbi vidámparkjai

A világ két legrégebbi vidámparkja Dániában van. Az egyik Bakken (ez az első), Koppenhágától 20 km-re található, és 1583-ban nyitotta meg a kapuit. A most legöregebb attrakciója egy 82 éves, fából készült hullámvasút. Jelenleg 32 játékra lehet felülni, és a belépés ingyenes. A második legrégebbi vidámpark a Tivoli Gardens, ez szintén közel van a fővároshoz. 

6. Több mint 400 sziget tartozik az országhoz

Dániának 444 szigete van, ám ezek közül mindössze 76 lakott. Ez a szám soknak tűnhet, az ország mégsincs rajta a világ top 10-es listáján, amelynek az első helyén egyébként Svédország áll. 

7. A hegyek nélküli országban könnyű bringázni 

A dánok imádnak bicajozni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy szerte az országban több mint 12 000 km kerékpárút van, és a főváros lakosságának fele (!) bringával jár munkába majdnem egész évben, kivéve a nagyon hideg, téli napokat. Annyival könnyebb dolguk van, hogy Dániában egyáltalán nincsenek hegyek, a legmagasabb pontja egy 170 méteres kupac.

8. Bátran lehet fürdeni

Koppenhága kikötőjében olyan tiszta a víz, hogy fürdeni is lehet benne, erre külön kijelölt, medencére hasonlító létesítmények vannak. A lakosság előszeretettel használja ezeket, olyanok, mint nálunk a strandok. 

Forrás: visitcopenhagen.com

9. Közel van a tenger

Ha szereted a tengert és az óceánt, mindenképp látogass el Dániába. Hogy miért? Mert nincs olyan pontja az országnak, ahol 52 km-nél messzebb lennél az óceántól. 

10. Szendvics reggelire, de milyen?

Dániában népszerűek a hideg ételek, főleg reggelire vagy ebédre. (Este általában meleg főtt ételt esznek a dánok, és ezt igyekeznek családi körben elkölteni.) Ezek közül az egyik, számunkra talán furcsa kombináció a szalámis kenyér lekvárral.

A sorozat korábbi cikkei:

Lengyelországról

Horvátországról

Franciaországról

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!