10 útravaló Horvátországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sorozatunkban olyasmikről írunk nektek egy-egy ország kapcsán, ami nem feltétlenül merül fel földrajzórán.

Elsőnek Lengyelország érdekességeit mutattuk be. Most pedig egyik szomszédunk, Horvátország a soros, ahova előszeretettel mennek tengerben fürdeni a magyarok.

Főváros: Zágráb
Lakossága: 3,8 millió fő
Terület: 56 594 km², Magyarország körülbelül 1,5 Horvátországot tesz ki.

1. Horvátország az egykori Jugoszlávia része volt

Jugoszlávia egykor királyság, majd szövetségi köztársaság volt a Balkán-félszigeten. Szerbia (beleértve Koszovó és a Vajdaság területét), Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, és Szlovénia voltak a részei. Horvátország 74 évig volt benne, 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét. A területén lakó szerbek és Szerbia ezt nem fogadta el, ami véres és hosszú polgárháborút eredményezett.

2. Itt van Európa legrégebbi lakott városa

A körülbelül 30 ezer lakosú Vinkovce Horvátország keleti részén fekszik. A régészek már 8300 évvel ezelőttről, vagyis az újkőkorból találtak itt olyan leleteket, amik arra utalnak, hogy a területet emberek lakták. A mai napig nagyon fontos kulturális és régészeti hely.

3. Nemcsak Rómában, de itt is voltak gladiátorok

A Pula Aréna. Forrás: Wikipédia
A Pula Aréna. Forrás: Wikipédia

A híres római amfiteátrumot, a Colosseumot sokan ismerik, de nem mindenki tudja, hogy a mai Horvátország területén is voltak gladiátorviadalok. Ez egy barbár szórakozás volt, amiben rabszolgákat bunyóztattak halálig vadállatokkal és egymással. A helyszín Pula városában volt, a Pula Arénában. Ez majdnem a Colosseum pontos mása. És sokkal jobb állapotban van, mint olasz társa. Érdemes megnézni!

4. Itt termett a világ legnagyobb szarvasgombája

Még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy horvát szarvasgomba, ami 1,31 kilót nyomott. Isztriában rengeteg szarvasgomba terem, ami megmagyarázza azt is, hogy miért kerül annyi horvát ételbe ez a csemege. Ezenkívül természetesen rengeteg halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, hiszen az ország az Adriai-tenger partján terül el. És ha már ételek: ne feledjük a csevapcsicsát. Háromféle húsból készített húsfalatkák, amiket nyers hagymával és ajvárral esznek. Az ajvár egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített krém.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

5. Több mint ezer szigete van

Kis elhagyatott halászszigetektől gazdagok kedvelt luxusszigetekéig, Horvátországban rengeteg, ezernél több sziget van. Ezek közül csupán ötvenet laknak. A legismertebb Krk és Brioni, ahol az egykori Jugoszlávia vezetője, Josip Broz Tito üdülgetett szabadidejében.

6. Területének tíz százaléka védett

A Milka Trnina vízesései a Plitvicei-tavaknál. Forrás: Wikipédia
A Milka Trnina vízesései a Plitvicei-tavaknál. Forrás: Wikipédia

Horvátország természeti szépségeit nyolc nemzeti parkkal, tizenegy természetvédelmi területtel és két rezervátummal védik. Az egyik és talán legismertebb a Plitvicei-tavak nemzeti park, ami az UNESCO világörökség része. A tavak, vízesések és a nagy zöldterület igazi elvarázsolt erdő-élményt nyújtanak. A magyarok nagyon szeretnek ide járni.

7. Itt forgatták a Trónok harcát

Dubrovnik (régi magyar nevén Raguza) óvárosa adta a helyszínt a Trónok harcában Királyvárnak (King’s Landing) a Hét Királyság és egyben Westeros fővárosának. De nemcsak itt, hanem Splitben, Lokrum szigetén és a Krka nemzeti parkban is forgattak. A Trónok harca amúgy egy nagyon népszerű, de elég durva sorozat, tizenhat éven felülieknek.

8. A pénzüket egy állatról nevezték el

A kuna Horvátország hivatalos pénzneme volt 1994 és 2022 között. Most már eurót használnak. A kuna szó nyestet jelent. A középkorban nyestbőrrel fizettek az emberek, innen vált később a valuta nevévé. Váltópénze a lipa volt, ami hársat jelent.

9. Itt van a világ legkisebb városa

Hum Isztria megyében van, és igazából falu, de mivel megmaradtak városi jellegzetességei (városfal, templom, két főút), a világ legkisebb városaként szokták emlegetni. Lakossága összesen 52 fő.

10. Nikola Tesla a mai Horvátország területén született

Nikola Tesla. Forrás: Wikipédia
Nikola Tesla. Forrás: Wikipédia

A Tesla autók névadója, a fizikus és feltaláló Nikola Tesla Smiljan faluban született 1856-ban. A falut az usztasák (horvát fasiszták és ultranacionalisták) kétszer is megtámadták, és sok minden mással Tesla szülőházát is porig égették. De újraépítették és ma kis emlékházként működik.

+1 A horvátok nagy focirajongók

Ebben egyeznek velünk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!