Nem tudsz rajzolni? Nem baj, akkor is próbáld ki!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az egyik legősibb művészeti ág az egyik leghatékonyabb arra, hogy kilépjünk kicsit a digitális világból.

2021-ben fedezték fel az eddig ismert legrégebbi emberi „rajzot”, ami körülbelül 73 ezer éves és Dél-Afrikában van. Okker színnel készült krikszkraksz, vonalak és árnyékok egy kövön (ide kattintva, az appon kívül meg tudjátok nézni). De minden bizonnyal ti is hallottatok már a barlangrajzokról, amik már ennél fejlettebbek és körülbelül 40 ezer évesek. Nagyon sok elmélet született arról, hogy mi volt a céljuk, de a legelfogadottabb az, hogy a vadászmágiát szolgálták. Vagyis őseink olyan állatokat rajzoltak meg, amiket szerettek volna elejteni.

Festmény a vadak barlangjából a Líbiai-sivatagból. Forrás: Wikipédia)
Barlangrajz (festmény) a vadak barlangjából a Líbiai-sivatagból. (Forrás: Wikipédia)

A rajzolás mindnyájunkban benne van. A kicsi gyerekek is rajzolgatnak, ez az első önkifejező tevékenységük. Még mielőtt beszélni vagy akár járni tudnának.

A rajzolás a művészeti és tudományos forradalom, azaz a reneszánsz korszakában lett széles körben népszerű. A hetvenes években volt egy idő, amikor a művészeti sulikból kivették sok helyen a rajzolást, mert nem volt divatos. Ekkor inkább a festésre, szobrászatra, fotózásra koncentráltak, ám szép lassan visszajött ez a forma is.

Mentális egészségünk egyik legjobb segítője

Szakértők szerint ceruzával vagy szénnel dolgozni és vonalakat húzni segít, hogy kapcsolatban maradjunk a taktilis (tapintásos) érzékelésünkkel. Ez manapság kiemelten fontos, mert egyre kevesebb a közvetlen emberi érintkezés a digitális világ miatt. Amiből nem mellékesen szintén segít egy kicsit detoxolni.

A rajzolás tehát újra virágkorát éli, mert flow-élményt nyújt. Ez egy olyan állapot, amiben az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Világszerte használják a kifejezést, aminek a lényegét egy magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg először.

A rajzolás főleg a koronavírus-járvány alatt lett újra népszerű, ez mérhető le az online kurzusok forgalmából és a Youtube számaiból. A tendencia azóta sem csökkent, sőt. Sokan vágynak lelassulásra és a rajzolás pont ezt segíti elő.

Szakemberek szerint a taktilis érzékeink mellett a rajzolás azért is hasznos, mert bizonyítottan csökkenti a stresszt. Koncentrálunk a vonalakra, a színekre, és lehet, hogy felmerülnek bennünk rossz gondolatok, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal higgadtabban tudunk velük ilyenkor foglalkozni. A rajzolás és színezés arra is jók, hogy kifejezzük érzéseinket, az állapotot, amiben vagyunk anélkül, hogy beszélnünk kellene róla. Mert sokszor az túl fájdalmas, vagy egyszerűen nem akarunk, nem tudunk.

A legjobb dolog abban, ha hobbiból, magunknak rajzolunk, hogy a végeredménnyel sem kell foglalkoznunk. Olyannyira nem, hogy már népszerű lett a sötétben rajzolás is. Csukott szemmel, vagy teljes sötétségben rajzolni valamit egy papírra, és utána megnézni, hogy mi jutott eszünkbe, mi jött ki belőlünk adott érzelmi állapotunkban.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Aki így is túlzottan maximalista és fél belekezdeni, az nyugodtan választhat magának színezőkönyvet. Rengetegféle kapható. És már maga a színezés is nyugtató hatással lesz az elmére.

(BBC, mindletic.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!