Nem tudsz rajzolni? Nem baj, akkor is próbáld ki!

Az egyik legősibb művészeti ág az egyik leghatékonyabb arra, hogy kilépjünk kicsit a digitális világból.

2021-ben fedezték fel az eddig ismert legrégebbi emberi „rajzot”, ami körülbelül 73 ezer éves és Dél-Afrikában van. Okker színnel készült krikszkraksz, vonalak és árnyékok egy kövön (ide kattintva, az appon kívül meg tudjátok nézni). De minden bizonnyal ti is hallottatok már a barlangrajzokról, amik már ennél fejlettebbek és körülbelül 40 ezer évesek. Nagyon sok elmélet született arról, hogy mi volt a céljuk, de a legelfogadottabb az, hogy a vadászmágiát szolgálták. Vagyis őseink olyan állatokat rajzoltak meg, amiket szerettek volna elejteni.

Festmény a vadak barlangjából a Líbiai-sivatagból. Forrás: Wikipédia)
Barlangrajz (festmény) a vadak barlangjából a Líbiai-sivatagból. (Forrás: Wikipédia)

A rajzolás mindnyájunkban benne van. A kicsi gyerekek is rajzolgatnak, ez az első önkifejező tevékenységük. Még mielőtt beszélni vagy akár járni tudnának.

A rajzolás a művészeti és tudományos forradalom, azaz a reneszánsz korszakában lett széles körben népszerű. A hetvenes években volt egy idő, amikor a művészeti sulikból kivették sok helyen a rajzolást, mert nem volt divatos. Ekkor inkább a festésre, szobrászatra, fotózásra koncentráltak, ám szép lassan visszajött ez a forma is.

Mentális egészségünk egyik legjobb segítője

Szakértők szerint ceruzával vagy szénnel dolgozni és vonalakat húzni segít, hogy kapcsolatban maradjunk a taktilis (tapintásos) érzékelésünkkel. Ez manapság kiemelten fontos, mert egyre kevesebb a közvetlen emberi érintkezés a digitális világ miatt. Amiből nem mellékesen szintén segít egy kicsit detoxolni.

A rajzolás tehát újra virágkorát éli, mert flow-élményt nyújt. Ez egy olyan állapot, amiben az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Világszerte használják a kifejezést, aminek a lényegét egy magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg először.

A rajzolás főleg a koronavírus-járvány alatt lett újra népszerű, ez mérhető le az online kurzusok forgalmából és a Youtube számaiból. A tendencia azóta sem csökkent, sőt. Sokan vágynak lelassulásra és a rajzolás pont ezt segíti elő.

Szakemberek szerint a taktilis érzékeink mellett a rajzolás azért is hasznos, mert bizonyítottan csökkenti a stresszt. Koncentrálunk a vonalakra, a színekre, és lehet, hogy felmerülnek bennünk rossz gondolatok, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal higgadtabban tudunk velük ilyenkor foglalkozni. A rajzolás és színezés arra is jók, hogy kifejezzük érzéseinket, az állapotot, amiben vagyunk anélkül, hogy beszélnünk kellene róla. Mert sokszor az túl fájdalmas, vagy egyszerűen nem akarunk, nem tudunk.

A legjobb dolog abban, ha hobbiból, magunknak rajzolunk, hogy a végeredménnyel sem kell foglalkoznunk. Olyannyira nem, hogy már népszerű lett a sötétben rajzolás is. Csukott szemmel, vagy teljes sötétségben rajzolni valamit egy papírra, és utána megnézni, hogy mi jutott eszünkbe, mi jött ki belőlünk adott érzelmi állapotunkban.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Aki így is túlzottan maximalista és fél belekezdeni, az nyugodtan választhat magának színezőkönyvet. Rengetegféle kapható. És már maga a színezés is nyugtató hatással lesz az elmére.

(BBC, mindletic.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.