A hegymászók mostantól cipelhetik a kakájukat a Mount Everesten

Megelégelte a Föld legmagasabb hegycsúcsát felügyelő nepáli önkormányzat, hogy a hegymászók összepiszkítják a Mount Everestet. Az emberi ürülék a nagy hidegben nem tud lebomlani, viszont bűzlik. Eddig több tonnányit hagytak maguk után a mászók.

A Mount Everestre a világ minden tájáról érkeznek utazók, évente körülbelül 800-an jutnak fel a csúcsra. Előbb az alaptáborban készülnek, ahol még van rendes vécé. A mászás onnan egy hétbe telik általában, és ugyanennyi visszafelé. Ennek első szakaszán még van legalább hó, amivel be lehet takarni a kaksit, feljebb viszont már csak a fehér sziklák. Amelyek már egyre barnábbak.

Az Everest csúcsa. Innen nem látszik, mi a gond. Fotó: Wikimedia Commons / Gozitano

Mostantól minden hegymászó kap két zárható zacskót az alaptáborban, és ebbe kell tojnia. A végeredmény nagyjából három kiló lesz, amikor visszatér. Ezt végig magával kell hurcolnia.

Az Everesten a többi szemét is nagy gondot okoz. A mászók köteleket, acél szerszámokat, sátordarabokat is elhagynak. A nepáli hadsereg időnként takarítja ugyan, de a kakát nem szedik fel. Ezen segít a kötelező kakatasak. Kérdés persze, hogyan tudják betartatni a szabályt, és ki fogja lebuktatni azokat a hegymászókat, akik magasról… tesznek rá. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.